Subota, 1 listopada, 2022
14 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaPolitikaU Gunji na pomolu kriza vlasti i izbori- Načelnik i oporba napustili...

U Gunji na pomolu kriza vlasti i izbori- Načelnik i oporba napustili sjednicu

Gutić: Vijeće će se očito samo baviti opstrukcijom moga rada. Marković: Gutić želi nove izbore jer je izgubio Općinsko vijeće.
GUNJA

Prva radna sjednica novog saziva Općinskog vijeća, koju su već na početku napustili načelnik Anto Gutić i njegovi vijećnici, pokazala je da je u Gunji sve izvjesnija kriza vlasti, koja bi u konačnici mogla dovesti i do novih izbora za članove Općinskog vijeća.

Na lokalnim izborima Gutić je, kao nezavisni načelnički kandidat, pobijedio svoga protukandidata, donedavnog stranačkog kolegu Antonija Markovića (HDZ). Nezavisna lista koju je predvodio osvojila je šest vijećničkih mandata, isto kao i lista HDZ-a. Uz potporu jednog vijećnika s Nezavisne liste Edite Smailović HDZ je osigurao većinu u Općinskom vijeću. Smailović je izabrana i za zamjenicu općinskog načelnika Gunje iz reda pripadnika bošnjačke nacionalne manjine, a dužnost obnaša profesionalno.

(Ne)suradnja

– Ova je sjednica trebala biti pokazatelj kakav će rad Općinskog vijeća biti ubuduće, ali je već nakon prve točke dnevnog reda i neusvajanja izvješća o izvršenju proračuna za 2020. godinu postalo sasvim jasno da nikakve suradnje, o kojoj je govorio novi predsjednik Antonio Marković, neće biti – zaključio je Gutić. Smatra da za to apsolutno nije postojao baš nikakav logičan razlog osim čiste politizacije i “pokazivanja mišića”, ustvrdivši da je kao načelnik ponosan na izvršenje i transparentnost proračuna, za što Gunja već treću godinu zaredom dobiva najvišu ocjenu Instituta za javne financije.

– Vijeće time šalje jasnu poruku kako smatra da ono što je realno napravljeno, ostvareno i prikazano u brojkama nije vjerodostojno ni istinito. Ako je ovo suradnja koju je Marković nudio, u radu takvog Vijeća više ne želim sudjelovati. Ako takav dokument, koji nema nikakvu daljnju važnost niti može proizvesti posljedice na bilo što, nije usvojen, uvjeren sam da neće biti ni rebalans proračuna ni proračun za 2022. – poručuje.

Bez načelnika

Gutić na sjednice više neće dolaziti, neće nazočiti ni svečanoj sjednici Vijeća u povodu proslave Dana općine, što se još nikada u povijesti Gunje nije dogodilo, a kao općinski načelnik neće potpisati ni javna priznanja koja će biti dodijeljena, jer je odluka o dobitnicima, ustvrdio je, donesena jednostrano, bez ikakvog dogovora i objedinjavanja prijedloga.

– Mislim da je za Općinu nabolja opcija da što prije uslijede ponovljeni izbori za Općinsko vijeće jer je očigledno da će se ovo Vijeće baviti samo opstrukcijom moga rada i pokušajem vršenja pritiska na mene kao legalno i legitimno izabranog načelnika općine – zaključuje.

Predsjednik Općinskog vijeća Antonio Marković proziva Gutića da priželjkuje nove izbore jer nije uspio osigurati većinu u Općinskom vijeću, s čime se, smatra, ne može pomiriti.

– Uskoro u Gunji imamo dopunske izbore za još jednog vijećnika iz redova bošnjačke manjine i on se nada da će tu dobiti sedmog vijećnika i da će situacija biti 7:7. Tada će uslijediti pokušaj rušenja Vijeća jer neće biti moguće donijeti proračun, i Gutić tu vidi svoju šansu – zaključuje.

Marija Lešić Omerović-Glas slavonije hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije