Ponedjeljak, 18 listopada, 2021
10.6 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaVinkovačka udruga "Vrijedne Ruke" Povodom desetog rođendana predstavili dva vrijedna projekta

Vinkovačka udruga “Vrijedne Ruke” Povodom desetog rođendana predstavili dva vrijedna projekta

Proslavljajući radno svoj deseti rođendan, vinkovačka etno udruga Vrijedne ruke u 2021. godine provode više projekata od uobičajenih. Tako su u suradnji s Gradom Vinkovci i Gradskim muzejom osmišljena i prezentirana dva projekta, a to su “Šokačka sunčana čipka – motivi” i “Vinkovačke rimljanke”.

Želeći sačuvati od zaborava još jednu vrstu ručnog rada, ove godine izabrana je sunčana čipka, u Slavoniji zvana motivi. Uz voditeljice radionica, Slavicu Dujmović i Đurđicu Mandić, članice udruge savladale su tehniku izrade motiva te su ih uvrstile u ručne radove i odjevne predmete. Sve zajedno je putem radionica, izložbe i revije prezentirano u Loparu na otoku Rabu, gdje je naišlo na divljenje kako domaćina, tako i posjetitelja.

U ovaj posjet uključili su se i likovni umjetnici zagrebačke, karlovačke i naše županije, a na taj način ostvarena je još jedna suradnja između udruga. U tijeku je i izrada letka koji predstavlja poveznicu izvornih narodnih nošnji i današnje mode, a koji sufinancira Općina Stari Jankovci.Osvrnuvši se na stariju povijest našeg grada, pojašnjava nam predsjednica udruge Željka Renić, nastala je modna kolekcija “Vinkovačke rimljanke” kao spoj izvornih rimskih krojeva, prirodnih materijala, i raznih tehnika ručnih radova – heklanja, tkanja, veza, čunčanja, oslikavanja. Suradnju su pružili i likovni umjetnik Vladimir Voćanec izrađujući nakit od trajbanog bakra te limari, cvjećari, stolari i obućari. Rimljanke su tako prošetale gradom Hvarom, ali i Vinkovcima u vrijeme Rimskih dana kada su održane i radionice tkanja i izrade nakita.

“Stvaranje je radost koja povezuje ljude i krajeve i pruža priliku svakome da obogati kako sebe, tako i svoju okolinu”, zaključuje Željka.

Izvor: Novosti hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.