Četvrtak, 29 rujna, 2022
14 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaZanimljivostiU nadolazećoj prodajnoj sezoni jabuka bi bila u rasponu od 8 do...

U nadolazećoj prodajnoj sezoni jabuka bi bila u rasponu od 8 do 12 kuna za kilogram

Voćarstvo trpi veliko povećanje cijena inputa u proizvodnji i procesima skladištenja, pakiranja i konfekcije svježeg voća.

Drastična poskupljenja s kojima su suočeni proizvođači jabuka odrazit će se i na finalnu cijenu tog voća na trgovačkim policama pa će ona ove sezone kupce biti oko 25 posto skuplja.

Takve je procjene iznio predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota govoreći jučer o lošem urodu i sve težem stanju u ovom poljoprivrednom sektoru.

Iznijevši podatak da je ovogodišnji urod oko 12 posto “mršaviji” od lanjskog, upozorio je kako je jedan od razloga i zabrinjavajući pad površina na kojima se uzgajaju jabuke.

“Unazad nekoliko godina gotovo prepolovljene tako da je sada pod jabukama koje se proizvode za komercijalne potrebe svega oko 3000 hektara”, rekao je.

Uz taj dugogodišnji nepovoljan tren, očekivano je kao najveći aktualni problem naveo dramatičan skok cijena koji je poskupio proces proizvodnje.

Voćarstvo, upozorava, trpi veliko povećanje cijena inputa u proizvodnji i procesima skladištenja, pakiranja i konfekcije svježeg voća. Navodi kako su dosad troškovi struje porasli do 300%, ambalažni troškovi oko 50%, a transportni oko 25 posto.

Ostali repromaterijali i potrebni inputi vezani za proizvodnju, skladištenje i logistiku skočili su od 20 do 60 posto. Zbog toga će, procjenjuje se, cijena proizvedene jabuke biti minimalno oko 30-35 posto više nego proteklih godina, a skladištenja i pakiranja do čak 50 posto.

“HVZ je u razgovorima s vodećim otkupljivačima jabuke načelno dogovorio da se u otkup prve klase krene s najmanje četiri kune, jer to je minimalna cijena koja pokriva troškove i koliko-toliko omogućuje nastavak proizvodnje.

To bi značilo da bi cijena jabuke na policama u U, što je otprilike 1,5 kuna skuplje”, rekao je.

Izvor: poslovni hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije