U nedjelju na Uskrs prelazimo na Ljetno računanje vremena

0

Pomicanje sata nije prirodno za ljudsko tijelo koje bi zapravo trebalo biti u skladu s prirodnim ciklusima, a ne s kazaljkama sata. Ono ima svoj ritam i naviknuto je spavati određeni broj sati, buditi se u određeno doba.

Ove godine ljetno računanje vremena počinje 31. ožujka, što znači sat vremena manje spavanja, ali i naznaku sve sunčanijih, toplijih i duljih dana. Uvođenje ljetnog računanja vremena prvi je spomenuo američki političar Benjamin Franklin 1784., koji je smatrao kako se pomicanjem sata može bolje iskoristiti sunčano ljetno razdoblje. 

– Ljetno računanje vremena u 2024. godini počinje 31. ožujka u 2 sata, tako što se pomicanjem za jedan sat unaprijed vrijeme u 2 računa kao 3 sata – objavila je Vlada o ljetnom računanju vremena, koje ove godine dolazi nešto kasnije. Lani smo, naime, na ljetno računanje vremena prešli već 26. ožujka.

Pomicanje sata nije prirodno za ljudsko tijelo koje bio zapravo trebalo biti u skladu s prirodnim ciklusima, a ne s kazaljkama sata.

Naše tijelo ima svoj ritam i naviknuto je spavati određeni broj sati, buditi se u određeno doba itd. Ako mu se to poremeti, ono to doživljava kao stres pa mu je neophodno nekoliko dana za prilagodbu.

U Europi sve zemlje mijenjaju sat, osim Islanda a Ljetno računanje vremena završava 27. listopada.