U prometnoj nesreći teže ozlijeđena 25-godišnjakinja iz Andrijaševaca kad je vozilo iz suprotnog smjera prešlo u njenu traku

0
8126

Foto: Ilustracija

Protekli vikend u prometnim  nesrećama dvije su osobe teško ozlijeđene, od kojih je jedna u životnoj opasnosti.

Tijekom vikenda, od 4. do 6. veljače na području Policijske uprave vukovarsko-srijemske evidentirano je 15 prometnih nesreća, od čega dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i 13 prometnih nesreća s materijalnom štetom.

U Vukovaru, 4. veljače, oko 13,30 sati na raskrižju ulica Blage Zadre i Dvanaest redarstvenika, dogodila se prometna nesreća s teže ozlijeđenom osobom. Naime, 58-godišnji vozač osobnog automobila vukovarskih registracijskih oznaka kretao se kolnikom ceste Ulice Blage Zadre. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Dvanaest redarstvenika, 58-godišnjak se nije zaustavio kako bi propustio sva vozila koja su se kretala Ulicom Blage Zadre, a koja je u odnosu na Ulicu Dvanaest redarstvenika označena kao cesta s pravom prednosti prolaska te je došlo do udara osobnog vozila u bočni dio bicikla, kojim je upravljao 63-godišnjak iz Vukovara. Uslijed pada s bicikla i udara u tlo, 63-godišnjak je teže ozlijeđen. Očevidom je utvrđeno kako je biciklist  upravljao biciklom uz prisutnost alkohola u organizmu od 1,32 g/kg.

Također u petak, 4. veljače, dogodila se još jedna prometna nesreća s teže ozlijeđenom osobom.  Oko 20,30 sati 18-godišnjak iz Andrijaševaca upravljao je osobnim vozilom vinkovačkih registracijskih oznaka, krećući se kolnikom županijske ceste iz smjera Rokovaca u smjeru Vinkovaca. U jednom trenutku, vozač je naglo skrenuo na suprotnu prometnu traku te je došlo do udara u osobni automobil, također vinkovačkih registracijskih oznaka, kojim je upravljala 25-godišnjakinja iz Andrijaševaca, krećući se u suprotnom smjeru. Oba vozila su nakon udara završila na zemljanoj površini uz kolnik. U prometnoj nesreći 25-godišnjakinja je teže ozlijeđena zadobivši ozlijede koje su po život opasne, dok je 18-godišnjak lakše ozlijeđen. Očevidom prometne nesreće utvrđeno je kako 25-godišnjakinja za vrijeme upravljanja vozilom nije koristila sigurnosni pojas.

Prometne nesreće s materijalnom štetom dogodile su se na Spačvi, u Vukovaru (4), Vinkovcima (3), Županji, Iloku, Bošnjacima, Nuštru i Drenovcima.

Tijekom vikenda policijski službenici su zatekli 22 vozača s prisutnošću alkohola u organizmu. Najveća koncentracija, 1,46 g/kg zabilježena je kod 51-godišnjeg vozača u Jarmini.

Stacionarne kamere su tijekom vikenda zabilježile 40 prekršaja nedopuštene brzine kretanja vozila, najviše na državnoj cesti kod Gradišta.

Kako bi se ostvarili zadani ciljevi u unaprjeđenju sigurnosti cestovnog prometa određeni Nacionalnim planom sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje 2021. -2030. godine, pojašnjenih kroz 13 područja djelovanja, prometna policija Policijske uprave vukovarsko-srijemske i nadalje će provoditi pojačane preventivno-represivne akcije.

S obzirom na zamijećene specifičnosti stradavanja osoba na prometnicama Vukovarsko-srijemske županije, a koje se odnose na događanje prometnih nesreća u neposrednoj blizini mjesta stanovanja stradalih osoba (do 5 km od mjesta stanovanja), na činjenicu kako su u 2021. godini sve smrtno stradale osobe u prometu (njih dvanaest), bile žitelji ove županije, na zabrinjavajuću činjenicu kako od pet smrtno stradalih osoba u 2021. godini koje su bile dužne koristiti pojas (vozači) svih pet osoba nije koristilo sigurnosni pojas, prometna policija nastavit će s pojačanim preventivno-represivnim aktivnostima.

Nadalje, a vodeći se zadanim prioritetima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske za razdoblje 2021-2030. godine, kako bi se broj događanja prometnih nesreća sa smrtno stradalim i teže ozlijeđenim osobama u zadanom razdoblju smanjio za 50%, učestale preventivno-represivne mjere provodit će se ciljano tj. zahvaćajući vozače koji upravljaju vozilom nedopuštenom brzinom, uz prisutnost alkohola, vozače koji ne uporabljuju sigurnosni pojas te sve sudionike u prometu koji se za vrijeme upravljanja vozilom na nepropisan način koriste mobilnim uređajem.

Poseban naglasak prometna policija će u narednim pojačanim nadzorima u prometu staviti na putnike u vozilu koji za vrijeme vožnje ne koriste sigurnosni pojas, s obzirom da unatoč dosadašnjem razdoblju u kojem je policija nastojala educirati sve putnike u vozilu o presudnoj važnosti pravilnog korištenja sigurnosnog pojasa koji u prometnim nesrećama doslovce čuva život putnika, edukativna nastojanja policijskih službenika nisu urodila plodom. Naime, zastrašujući je podatak o 92%-tnom nekorištenju sigurnosnog pojasa kod putnika na stražnjem sjedištu vozila.

Zbog niza navedenih neodgovornih ponašanja i navika vozača, prometna policija ove Policijske uprave nastavlja provoditi pojačane mjere nadzora sigurnosti u prometu.