Nedjelja, 29 svibnja, 2022
17 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaCIJENE NAFTE DIVLJAJU: Napunite večeras rezervoare, vrijeme jeftine vožnje je prošlo

CIJENE NAFTE DIVLJAJU: Napunite večeras rezervoare, vrijeme jeftine vožnje je prošlo

Geopolitičke napetosti i ledena oluja u Sjedinjenim Državama napravili su svoje te su cijene nafte na svjetskim tržištima porasle i sedmi tjedan zaredom i dosegle nove najviše razine u više od sedam godina. Tako je cijena barela na londonskom tržištu prošlog tjedna narasla na 93,27 dolara, za 3,6 posto, dok je na američkom tržištu barel poskupio 6,3 posto, na 92,31 dolar.

Cijene crnog zlata su u jednom trenutku u petak bile i više, dosegnuvši nove najviše razine od listopada 2014. godine, jer je trgovce uzbunila ledena oluja u SAD-u, koja je ostavila bez struje više od 200.000 Amerikanaca i potaknula strah da bi, potraje li, mogla ozbiljno naškoditi proizvodnji u Teksasu i time dodatno pogoršati problem nedovoljne ponude na svjetskim tržištima.

Carsten Fritsch, analitičar Commerzbanka, je istaknuo kako je ovaj skok cijena potaknulo zahlađenje u Teksasu, što je izazvalo strahovanja od prekida proizvodnje u Permskom bazenu, najvećem području američke proizvodnje iz škriljevaca. Napetosti u odnosima između Rusije i Ukrajine ne pomažu snižavanju cijena, jet se ulagači plaše poremećaja u opskrbi Europe energentima iz Rusije.

OPEC povećava proizvodnju

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezini saveznici na čelu s Rusijom su odlučili i u ožujku povećati proizvodnju za samo od 400.000 barela dnevno, unatoč pozivima iz najvećih potrošača da znatnije povećaju proizvodnju zbog buđenja svjetske proizvodnje nakon pandemije. Ipak, činjenica je da neke članice skupine OPEC ionako ne uspijevaju ispuniti sadašnje kvote, zbog toga što se u posljednjih nekoliko godina nije toliko ulagalo u infrastrukturu kao što je trebalo.

Zabrinjava činjenica što su cijene nafte u prošloj godini godini porasle više od 50 posto, a u prvih mjesec dana ove godine već su skočile 20 posto, zbog čega neki analitičari smatraju da će cijena barela uskoro dostići 100 dolara.

Izvor: dnevno hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije