Ponedjeljak, 18 listopada, 2021
8.6 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaU raznolikoj ponudi na 56. Jesenima i atraktivni suveniri Gradskog muzeja Vinkovci

U raznolikoj ponudi na 56. Jesenima i atraktivni suveniri Gradskog muzeja Vinkovci

U suvenirnici Gradskog muzeja Vinkovci danas se mogu pronaći suveniri, koji su uvijek odličan izbor želite li nekome nešto pokloniti ili kupiti za sebe jer je riječ o atraktivnim predmetima koji promoviraju bogatu povijest Vinkovaca i ovoga kraja.

Osim u suvenirnici Muzeja, u prigodi Vinkovačkih jeseni možete ih potražiti i na štandu pored Galerije “Slavko Kopač”.

„Ponuda suvenira tradicija je Gradskog muzeja Vinkovci možemo reći oduvijek , a kroz vrijeme ta se ponuda postupno povećavala. U početku bio je to manji broj predmeta u smislu kopija uglavnom arheološke provinijencije, a dominirale su tiskovine: muzejske publikacije, razglednice, serigrafije i slično. Tek 90-ih godina počinje rasti broj različitih predmeta u našoj suvenirnici pa su uključeni etnološki suveniri poput malih replika kobilaša ili gipsanih nefunkcionalnih modli, a dolazi i do povećanja broja arheoloških predmeta poput metalnog nakita i drugih predmeta. Tako smo vremenom došli do respektabilnog broja od dvadesetak, tridesetak suvenira”, ističe Hrvoje Vulić, ravnatelj Muzeja.

Dio suvenira proizvodi se u radionicama Muzeja, a dio naručuje, ali po Zakonu o muzejima svi suveniri moraju biti vezani isključivo za baštinu i imati nekakvu vezu s krajem u kojemu Muzej djeluje. Na tom tragu su i nove linije suvenira.

„Dio ćemo prezentirati na Vinkovačkim jesenima, a dio nakon Jeseni. Kada je riječ o galerijskim suvenirima, koje imamo po prvi put, to su majice, šalice i platnene torbe s motivima slika našeg Vinkovčanina Slavka Kopača. U arheološkim suvenirima, između ostaloga, uvodimo novu liniju nakita dijelom s avarskim motivima koje smo već prije imali, a dijelom i s novima. Prije svega radi se o bizantskoj naušnici iz 8. stoljeća koja je iznimno rijedak nalaz s vrlo malo paralela i sudeći po reakcijama onih koji su vidjeli prototip i original vjerujemo kako će ženska populacija rado nositi jedan ovakav ukras”, ističe Vulić dodajući kako se trenutačno pregovara i s nekoliko proizvođača zlatnog nakita jer je cilj u konačnici ponudom suvenira obuhvatiti sve tržišne kategorije i mogućnosti pa tako i one za unikatnim suvenirima koji mogu koštati i nekoliko tisuća kuna.

„Vrijedna prinova u suvenirnici bit će i dva tiskana izdanja. To su reprinti starih razglednica Vinkovaca, što je jako traženo i nešto što najavljujem s velikim zadovoljstvom, a to je prva muzejska slikovnica. Naime, zahvaljujući našoj muzejskoj pedagoginji, pripravnici Ivi Tadić, koja se prijavila na natječaj Ministartva kulture u Godini čitanja, dobili smo sredstva za projekt u okviru kojega će se tiskati i slikovnica „Muzejske priče i jedna njuška”, koja donosi priče koje su napisali naši kustosi, a koje su u okviru projekta djeca čitala našem terapijskom psu što je inače jedna od terapijskih aktivnosti s terapijskim psima. Sada će se te priče naći i u slikovnici, koju je ilustrirala naša Vinkovčanka Ivana Pjevac, koja studira ilustracije i dizajn na Akademiji za umjetnost i kuturu u Osijeku”, ističe Hrvoje Vulić.

Izvor:novosti hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.