U Smještajno-obučnom centru granične policije “Spačva” provedba Frontexovih profilnih obuka

0

Izvor fotografija: MUP RH

U tijeku je druga od četiri obuke gdje Policijska akademija “Prvi hrvatski redarstvenik” aktivno sudjeluje u organizaciji i provedbi.

U Smještajno-obučnom centru granične policije „Spačva“, 8. svibnja 2023. godine započela je sedma sesija obuke Stalnih zaštitnih snaga FRONTEX-a kategorije 1, pod nazivom “Annual training on the Use of Force for the statutory staff of the Standing Corps Cat 1”.

Obuku su otvorili predstavnik Frontexa Giedrius Baksa te predstavnica Policijske akademije “Prvi hrvatski redarstvenik” Lidija Pentavec, voditeljica Službe za razvoj policijskog obrazovanja i međunarodnu suradnju. Uz auditorij polaznika i certificiranih Frontexovih trenera nazočni su bili i domaćini smještajno-obučnog centra: načelnik Policijske uprave vukovarsko-srijemske Ante Zovak i voditelj centra Anđelko Janić. Načelnik PU vukovarsko-srijemske, Ante Zovak svima je poželio dobrodošlicu i uspješan tjedan.

Frontexovi treneri provode obuke u Smještajno-obučnom centru granične policije “Spačva” i na streljani u Ceriću, koju će kroz četiri tjedna završiti oko 160 službenika. Cilj je ovakve obuke službenike osvijestiti o različitim izazovima na terenu i mogućim stresnim i opasnim situacijama u kojima se mogu zateći tijekom obavljanja svojih svakodnevnih zadaća.

Tijekom obuke službenici su podijeljeni u tri grupe i kroz tri dana prolaze obuku o vatrenom oružju – korištenje, pravila kretanja kao i stavovi vezani za uporabu vatrenog oružja – zatim taktike uporabe sredstava prisile i pregled osoba, vozila i prostorija, kao i korištenje prve pomoći u situacijama teških ozljeđivanja te pružanje pomoći kod manjih ozljeda koje nisu opasne po život.

Četvrtog dana obuke provode se praktične vježbe oblikovane kao niz situacijskih scenarija gdje polaznici demonstriraju svoja znanja i vještine usvojene tijekom prethodnih dana. Bitan element na koji se pazi tijekom izvođenja vježbi je poštivanje ljudskih prava.

Novi menadžer Frontexa Hrvoje Marić, zadužen za ovu obuku, nakon odrađenog drugog tjedna obuke izrazio je Policijskoj akademiji zahvalnost u svoje ime, ali i u ime Frontexa, posebno istaknuvši odličnu organizaciju i kvalitenu logističku potporu u provođenju ovog godišnjeg testiranja koje je organizacijski veoma zahtjevno.

U Hrvatskoj su u narednim mjesecima planirane još tri obuke u šestom mjesecu te dvije obuke krajem srpnja i početkom kolovoza.

Frontex u potpunosti financira ovu i druge vrste obuka čime se u isto vrijeme unaprijeđuje i obnavlja oprema za rad te se ulažu sredstva u naprednu tehnologiju  s ciljem njihovog korištenja u obrazovanju novih generacija policijskih službenika RH, kao i zaposlenika Frontexa.

PU vukovarsko-srijemska nastavlja pružati pomoć u pripremi i provedbi ovih obuka,  posebno  tijekom provođenja situacijskih vježbi.