U Vinkovcima će se graditi 2 katoličke škole

0
Foto:orion info
Kada škole budu u punom kapacitetu, osnovna škola imat će oko 400 učenika, a srednja 200

VINKOVCI – Đakovačko-osječka nadbiskupija u Vinkovcima će u sljedećim godinama izgraditi i ustrojiti katoličke škole, jednu osnovnu i jednu srednju, a tu je vijest potvrdio velečasni Pavao Mikulčić, povjerenik za osnivanje škola u Nadbiskupiji, i dodao kako je već kupljeno zemljište za tu namjenu u Vojarskoj 1, na mjestu zgrade u kojoj je nekada bila OŠ Ivana Gorana Kovačića, a do prije nekoliko godina i Državni arhiv.

Foto:orion info


Tu zgradu koja je godinama propadala i urušavala se, a sada se raščišćavaju i uklanjaju njezini ostatci, Vinkovčani znaju i kao Marijin dom. Nedavno je počela i izrada projektne dokumentacije za osnovnu i srednju školu.

Nadbiskupija đakovačko-osječka odlučila je 2019. da će velečasni Pavao Mikulčić biti povjerenik za osnivanje škola.

– Nadbiskup Đuro Hranić ima želju u Vinkovcima osnovati jednu osnovnu katoličku školu i jednu srednju katoličku školu, najvjerojatnije gimnaziju, ali to još nije definitivno odlučeno. Obje škole imale bi dva razreda po generaciji, što znači 16 razreda za osnovnu i osam za srednju. Sve skupa, kada bi bile u svom punom kapacitetu, osnovna škola imala bi oko 400 učenika, a srednja oko 200 – objašnjava velečasni Mikulčić, dodajući kako će one, iako su to katoličke škole, biti otvorene svoj djeci, kako katolicima tako i pripadnicima drugih vjeroispovijesti, ali i onima koji nisu vjernici.

Škole će dijeliti lokaciju, no bit će ustrojene u dvije odvojene zgrade, čiju izgradnju čeka skup i dugotrajan put. Iz Nadbiskupije ističu kako bi u nastavu krenuli što prije, pa su, dok izgradnja ne bude gotova, pronašli privremenu lokaciju u dogovoru s Hrvatskim šumama Podružnicom Vinkovci. Određeno je kako će to biti bivša PIK-ova upravna zgrada, koja je već godinama prazna i izvana je obnovljena, ali ne i iznutra. U planu je adaptacija interijera, koja će trajati, predvidivo, dvije godine i tada može početi nastava u privremenom prostoru.

Foto: orion info

– U ovom trenutku zapravo ovisimo o Hrvatskim šumama. Ipak, postoji mogućnost nalaženja nekog drugog adekvatnog prostora, zbog čega bi nastava ipak mogla početi malo ranije. Veliku ulogu i tu igraju financijske mogućnosti, a kako je počela gradnja katoličke osnovne škole u Slavonskom Brodu, gdje ne postoji alternativa kada je riječ o prostoru, ove vinkovačke su nakratko stavljene na čekanje – kaže Pavao Mikulčić.

Unatoč kritikama da nema smisla graditi škole u vremenima iseljavanja i kada je sve manje djece i mladih obitelji, iz Nadbiskupije napominju kako je upravo to njihov doprinos demografskoj politici.

– Svjesni smo situacije, ali ne želimo dignuti ruke. Baš suprotno – želimo ovom gradu dati dobru i kvalitetnu osnovnu i srednju školu te mislimo da bismo tako podignuli razinu katoličkog obrazovanja u Vinkovcima. U većini škola u gradu nastava je organizirana u dvije smjene i rijetka je ona koja nudi mogućnost produženog boravka, pa i u tom polju vidimo svoju priliku sudjelovati u poboljšanju kvalitete školstva – pojašnjava Mikulčić, dodajući kako će osnivanjem škola biti otvorena i nova radna mjesta, ali još nije poznato koliko. Dodatni plus je i lokacija blizu središta grada i u neposrednoj blizini Marijina doma, što je osnivačima bitno jer uz obrazovanje njeguju i kršćanski katolički odgoj.

Miroslav Flego- glas slavonije hr