Srijeda, 21 travnja, 2021
12 C
Vinkovci
Naslovnica Slavonija U Vinkovcima je prošle godine zaključeno 180 brakova, glazbenici traže druge poslove

U Vinkovcima je prošle godine zaključeno 180 brakova, glazbenici traže druge poslove

Foto:glas slavonije hr
Zaradio sam više nego u školi, Dike ne žive samo od glazbe, kaže Marinko Blažinkov
VINKOVCI – Kao i sve ostalo u životu 2020. godine, i koronavirus je poremetio planove mnogih parova, pa su vjenčanja morala biti odgođena “za bolja vremena”, a ako se vjenčanje mora održati iz razloga iz kojih nećemo ući, manji broj gosti su pozvani svjesno riskirajući bijes prijatelja i rodbine koji nisu pozvani. Organizatori vjenčanja i vlasnici svadbenih dvorana također su nezadovoljni jer zbog ograničenog broja gostiju mnogi svatovi otkazuju najam. Manje je posla za tamburaške sastave koji su dobro zarađivali na vjenčanjima, a bez kojih je zabava nezamisliva, a koliko im je gust raspored sviranja govori činjenica da su godinu dana prije vjenčanja morali biti “bezecirani”.

Unatoč koroni, 2020. u Vinkovcima je 180 bračnih parova uplovilo u bračne vode.

Prema podacima matičnog ureda u Vinkovcima, godina pandemije donijela je oko 50 brakova manje nego prethodnih godina. Primjerice, 2017. bilo ih je 226 i taj se broj povećavao – 2018. sklopljena su 234 braka, a godina nakon 233. Godina iza nas prekinula je trend rasta i donijela 180 brakova, ali svi vjeruju, i budući mladenci i matičari, i iznajmljivači svečanih dvorana i tamburaši, da će ove godine svatovi biti “kako Bog zapovijeda” i kako ih Slavonci “ogovaraju” od pamtivijeka.

Mladi par, koji se vjenčao početkom kolovoza, rekao je da moraju smanjiti broj gostiju na stotinu, a planirali su pozvati 350 do 380 rođaka i prijatelja. Žao im je što su morali izostaviti neke goste do kojih im je zaista stalo.

Vlasnici dvorana imali su gubitke i do 90 posto, a očekivanja za ovu godinu su različita, ali zajedničko im je koliko je užasno kad vaš vlastiti posao ne ovisi o vama, već o mjerama.

Hotel Admiral planirao je rekordnu 2020. godinu za realizaciju vjenčanja, maturalnih zabava i sličnih svečanosti, ali zbog koronavirusa zabilježio je veliki pad broja vjenčanja.

– U 2019. smo imali puno posla i ako bismo postigli rezultate poput onih u 2019., bili bismo zadovoljni. Samo zaustavimo ovo i vratimo se normalnom životu. Veselimo se optimistično. Ove godine početak sezone očekujemo 4. travnja i nadamo se da će sve što smo dogovorili s našim mladencima i poslovnim partnerima biti učinjeno na obostrano zadovoljstvo – kaže Zoran Goman, voditelj marketinga u Admiralu, dodajući da su prošle godine zabilježili pad poslovanja i prihoda sa gotovo 80 posto.
Tamburaški sastav Dike jedan je od najstarijih u Hrvatskoj i postoji više od 30 godina zahvaljujući, kako objašnjava frontmen i solist Dike Marinku Blažinkovu, svojoj ljubavi prema izvornoj tamburaškoj glazbi čije su temelje davno postavili Tumbas Pere Hajo, Janika Balaž, Tuca Nikolić i mnoge druge poznate ličnosti vrsni tamburaši.
– Korona, COVID-19 ili kako se već naziva, također je napravio “poklon” u svijetu glazbe. Od početka pandemije, svirke su uistinu rijetke. Riječ “kruna” u glazbi ima značenje produženja trajanja note iznad koje je znak sličan dugi na nebu. Glazbenicima koji žive samo od toga preostaje da se mole Bogu i gledaju u nebo kad pandemija prestane. Svi u glazbi znamo da je naše glazbeno tržište malo. Malo je onih koji mogu živjeti od honorara i zarade iz prošlosti. U svom nestvarnom svijetu živi puno instant zvijezda. Mi u Diki uvijek smo se nastojali profesionalno odnositi prema nastupima i svirkama, ali glazba nam je bila dodatni izvor prihoda, bez obzira koliko je sviranje bilo unosno i, iskreno, od glazbe sam zarađivao više nego od škole, svi članovi benda uvijek imali svoju profesiju i posao, pa tako je i sada. Mislim da bi i drugi trebali razmišljati na isti način. Niste vječno mladi, godine donose svoje. Novi trendovi, mladost … bez obzira na kvalitetu i vrijednost, danas je oglašavanje “pola uspjeha”. Stoga su Dike sretni što ne žive samo od svirke. Pandemija nam je dala vremena za nove kreacije i mi uživamo u njoj. Ipak, suosjećamo s prijateljima glazbenicima i znamo da im nije lako. Nema se čega sramiti što se rade pa se neki moraju prebaciti na poslove za koje nisu mislili da će se baviti. Sve je to život i to treba prihvatiti na taj način, ne kriveći sjedište ili bilo koga drugog. Moramo razmišljati unaprijed, jer kao dio teksta jedne od naših novih pjesama Vlade Kanića kaže: “… i mnogo patnji, bit će ih još, jer sve je to od Boga …”. Također je teško vlasnicima svečanih dvorana koji su puno uložili obradovati goste, a sada bulje u prazno. Ali sve će ovo proći i opet će biti kao prije, ili ne? Vidjet ćemo – kaže Marinko Blažinkov.
Dike je surađivao s nekoliko umjetnika. Od 1987. godine imali su puno zabava i vjenčanja sa slavnim Zvonkom Bogdanom i bili su mu jedini gosti izvođači prije četiri godine u Sava centru u Beogradu. kao i u Lisinskom u Zagrebu. Nikad nisu bili nečiji prateći bend, ali znali su svirati i pjevati s Kićem Slabincem, Verom Svobodom  piše glas slavonije hr.

Podijeli

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.