U Županji je sinoć zatvoreno drugo izdanje Festivala slavonskih kazališta i proglašene su nabolje predstave i glumci

0

Fotografije: Franjo Škegro

U Županji je sinoć završilo drugo izdanje Festivala slavonskih kazališta kojem je ove godine domaćin Gradsko kazalište Joza Ivakić Vinkovci. Zbog obnove zgrade vinkovačkog kazališta Festival  se održao u dvorani Mladost u Županji, uz ogromnu pomoć Gradskog amaterskog kazališta Županja.

Na 2. Festivalu sudjelovali su:
– Kazalište Virovitica s predstavom BUDALA ZA VEČERU (red. Draško Zidar)
– GAK Županja s predstavom VLAK U SNIJEGU (red. Snježana Puljić)
– DK B. Mihaljevića u Osijeku s predstavom LAV KOJI NIJE ZNAO PISATI (red. Damir Mađarić)
– GK Joza Ivakić Vinkovci s predstavom EMIGRANTI (red. Jasmin Novljaković)
– GK Požega s predstavom SLUČAJ MATURANTA WAGNERA (red. Jasmin Novljaković)

Odaziv publike bio je odličan – u četiri dana festivala predstave je posjetilo više od 1000 gledatelja.

Budući je Festival natjecateljskog karaktera sinoć su dodijeljene i nagrade, kako od strane  publike tako i od strane članova žirija (Zrinka Turalija, urednica za kulturu HRT-a, Tomislav Čadež kazališni kritičar i Marko Sabljaković stručni suradnik ZAKUD-a).


NAJBOLJA PREDSTAVA ZA DJECU odabirom publike (ocjena 4,99) – VLAK U SNIJEGU (GAK Županja)

NAJBOLJA VEČERNJA PREDSTAVA odabirom publike (ocjena 4,80) – BUDALA ZA VEČERU (Kazalište Virovitica)

NAJBOLJA GLUMICA odlukom žirija – ANTONIJA STANIŠIĆ ŠPERANDA za ulogu Lucije u predstavi SLUČAJ MATURANTA WAGNERA (GK Požega) 
Obrazloženje: Unijela je u osjetljivu ulogu, energiju i napetost potrebnu za gradnju lika zabrinute majke. Uloga složena, a već iz njezine intonacije shvaćaš da nesvjesno sluti nesreću.

NAJBOLJI GLUMAC odlukom žirija – VLADIMIR ANDRIĆ za ulogu radnika-seljaka u predstavi EMIGRANTI (GK Joza Ivakić Vinkovci)
Obrazloženje: Andrić gradi slojevitu ulogu naoko jednostavnog dramskog lika, ograničena intelekta i ne odviše bogate mašte kao dojmljivu studiju karaktera, izdižući lik tzv. malog čovjeka iznad banalnosti i pridajući mu univerzalnu vrijednost.

NAJBOLJA PREDSTAVA ZA DJECU odlukom žirija – VLAK U SNIJEKU (GAK Županja)
Obrazloženje: Praktična režija i lijep rad s djecom čine ovu predstavu privlačnom ne jedino djeci, nego i roditeljima. Hrvatski klasik u starom-novom ruhu.

NAJBOLJA VEČERNJA PREDSTAVA odlukom žirija – SLUČAJ MATURANTA WAGNERA (GK Požega)
Obrazloženje: Vješt redatelj i nadahnuti glumci oživjeli su već pomalo zaboravljen tekst hrvatskog klasika. Obiteljska drama koja prerasta u tragediju razvija se neumitno, ali ne i nametljivo. Ujednačena gluma cijelog ansambla, odlični kostimi i scena pridonose prirodnosti izvedbe.

POSEBNO PRIZNANJE odlukom žirija dodjeljeno je IVI SLAVIĆ za ulogu Marlene u predstavi BUDALA ZA VEČERU (Kazalište Virovitica)
Obrazloženje: Duhovita mlada glumica upustila se u rizik i kreirala magičnu malu ulogu pomućene žene na granici između razmaženosti i psihoze.

POSEBNO PRIZNANJE za doprinos kazališnoj umjetnosti od strane Mreže slavonskih kazališta dodijeljeno je MIRANU HAJOŠU.

 

Ideja o pokretanju Festivala slavonskih kazališta nastala je  s ciljem povezivanja profesionalnih kazališta s našeg područja u jednu mrežu s naglaskom na međusobnoj suradnji i jačanju slavonskih kazališta na kazališnoj karti Hrvatske. Domaćin slijedećeg Festivala koji će se održati u srpnju 2024. je Kazalište Virovitica.

Fotografije: Franjo Škegro