Učenici se najvjerojatnije 18. siječnja vraćaju u škole: U Zagrebu prvi dan vježba evakuacije

0

Nastava kreće 18. siječnja, najvjerojatnije u školama, izuzev onih u potresima pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji.

Nastava u svim školama, izuzev onih u potresima pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji, najvjerojatnije će se u drugome polugodištu od 18. siječnja odvijati u školama, a prvi dan nastave u zagrebačkim bi školama – umjesto po redovnom rasporedu – trebao početi vježbama evakuacije, doznajemo iz Ministarstva znanosti i Gradskog ureda za obrazovanje.

Povoljna situacija

Tijekom idućeg tjedna sve bi županije trebale donijeti odluke o obliku nastave, a pozivajući se na povoljnu epidemiološku situaciju vezanu uz covid-19, u ministarstvu Radovana Fuchsa očekuju da će se županije većinski prikloniti A modelu nastave. Naime, prema podacima MZO baze zaraženih učenika, u tjednu prije početka praznika, od 14. do 20. prosinca, zaraženih je bilo 2657, a od 1. do 7. siječnja brojka se spustila na 507, odnosno 0,11 posto učenika.

U zadnjem tjednu Primorsko-goranska županija ima 76 covid-pozitivnih školaraca (0,27 posto), Splitsko-dalmatinska 0,17 posto (93), Zagrebačka županija 0,10 posto (31 učenik), a Grad Zagreb se, ako je vjerovati podacima, spustio na 108 pozitivnih, odnosno 0,11 posto učenika.

  • Iskreno se nadamo da će se trend s malim brojkama zaraženih učenika nastaviti kako bismo mogli početi drugo polugodište sa što većim brojem djece u školama – kaže savjetnik ministra obrazovanja Božo Pavičin.

Prema potvrdi pročelnika zagrebačkog Ureda za obrazovanje Ivice Lovrića, konzultacije s Ministarstvom o obliku nastave počele su jučer, a nastavit će se u ponedjeljak. U Zagrebu je u prvome planu potres, odnosno sigurnost učenika u školskim zgradama, zbog čega je covid pao u drugi plan.

Roditeljske udruge i pojedinci postavljaju pitanja sigurnosti djece u starim objektima, zagovarajući online nastavu. Pojedini ravnatelji škola navode da su im se manje pukotine na zgradama iz ožujskog potresa sada proširile i potrebno ih je sanirati, čak i ako takva oštećenja ne utječu na funkcionalnost objekta.

  • Naša je škola sigurno u boljemu stanju no prije potresa u ožujku, jer su tijekom obnove postavljena ojačanja. Zgrada je dakle ojačana, a je li sigurna, to doista ne mogu tvrditi. Bitno je provesti vježbe evakuacije s učenicima, prilagođene svakoj školskoj zgradi – kaže Tihomir Engelsfeld, ravnatelj zagrebačke V. gimnazije, čija je zgrada imala velikih oštećenja u ožujku, a petrinjski je potres 28. prosinca prouzročio neznatno pucanje žbuke.

Razumljiv strah

U Gradskom uredu za obrazovanje kažu da je strah roditelja razumljiv, no ponavljaju da je većina školskih zgrada stradalih u potresu u ožujku dobro sanirana.

U slučaju definitivne odluke da se krene s nastavom po A modelu, Gradski ured apelirat će na to da se nastavnici i školske stručne službe prvoga dana nastave tematski posvete upravo potresu.

  • Sve škole imat će obvezu prvoga dana nastave za sve učenike provesti vježbe evakuacije – kaže pročelnik zagrebačkog Ureda za obrazovanje Ivica Lovrić.

U Sisačko-moslavačkoj županiji najizgledniji je online model, u kombinaciji s mješovitim oblikom nastave.

Ministarstvo obrazovanja jučer je poslalo županijskom uredu za prosvjetu online upitnik za ravnatelje škola u Baniji, kojim pokušavaju doznati koliko učenika trenutačno ne živi u svome domu, koliko ih se namjerava vratiti; kakve su potrebe za udžbenicima i tabletima te koliko je učenika i nastavnika bez pristupa električnoj energiji i internetu.

Predsjednica Udruge ravnatelja srednjih škola Hrvatske, Suzana Hitrec, nada se da će drugo polugodište krenuti s normalnom nastavom, osim naravno u školama zahvaćenim potresom.

  • Sada nam je važno da se svakako provedu kvalitetne vježbe evakuacije u školama, a i organiziraju stručne službe za pružanje psihološke pomoći. Učenici su i dosad bili u stresu od covida, a sada i zbog potresa. Nužno je osvijestiti ih što treba činiti u slučaju potresa, da ne bi došlo do panike. Sada smo svi osjetljiviji no što smo bili ikad prije – kaže Suzana Hitrec za jutarnji hr.