Ukrajina objavila poražavajuće podatke za rusku vojsku

0

Foto: pixabay

I dalje se nastavlja ruski napad na Ukrajinu, već 27. dan. Granatiranja su postala svakodnevica, a počeo je i novi policijski sat za stanovnike Kijeva. No, stručnjaci kažu da se ruska vojska ne pomiče kada je napredovanje u pitanju.

Ruski gubici

11:25 Oko 15.300 ruskih vojnika sada je ubijeno od početka rata, objavilo je ukrajinsko Ministarstvo obrane u svom najnovijem ažuriranju.

Ministarstvo također navodi da je 509 tenkova, 1556 borbenih oklopnih vozila i 252 topnička sustava među vojnim gubicima Rusije od invazije na Ukrajinu 24. veljače.

 

 

11:07 Ruske snage prisilno su deportirale 2389 djece iz Donjecka i Luganska u Ukrajini, priopćilo je ukrajinsko Ministarstvo vanjskih poslova u ponedjeljak.

“Takvi postupci grubo su kršenje međunarodnog prava, posebice međunarodnog humanitarnog prava”, stoji u priopćenju.

Rusko Ministarstvo obrane priopćilo je u nedjelju da je dan ranije evakuirano 16.434 ljudi, uključujući 2389 djece. Evakuacije su se odvijale na raznim mjestima, uključujući Narodnu Republiku Donjeck koju podupire Rusija i Narodnu Republiku Lugansk, te ljudi koji su napustili vlastitom voljom, navodi ministarstvo.

UNICEF je u utorak komentirao ova posljednja izvješća i izrazio zabrinutost, iako je istaknuo da ih nije mogao neovisno provjeriti.

“Otmica djece u vrijeme rata jedno je od šest teških kršenja protiv djece u sukobu i zabranjeno je međunarodnim humanitarnim pravom”, rekao je glasnogovornik UNICEF-a James Elder.