Ulovimo lika s weba koji tvoje € vreba!

0

Foto: PU vukovarsko-srijemska 

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci, danas su u pješačkoj zoni grada Vinkovaca iskoristili lijepo vrijeme te kroz postavljeni info pult informirali i educirali građane o najčešćim opasnostima i rizicima korištenja Interneta i društvenih mreža, a posebno o opasnostima online prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost.

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci, danas su u pješačkoj zoni grada Vinkovaca iskoristili lijepo vrijeme te kroz postavljeni info pult informirali i educirali građane o najčešćim opasnostima i rizicima korištenja Interneta i društvenih mreža, a posebno o opasnostima online prijevara, kako ih prepoznati te se uspješno zaštititi i unaprijediti svoju računalnu sigurnost.

Preventivna aktivnost provedena je u sklopu nove kampanje Ministarstva unutarnjih poslova koja se provodi pod nazivom Web heroj: zaštite se od online prijevara. Građanima je na info pultu savjetovano da budu oprezni i da se vode mišlju ako nešto nije istinito u stvarnom svijetu, svakako nije istinito ni u virtualnom.

Foto: PU vukovarsko-srijemska 

Osim današnjeg info pulta, policijski službenici ovih dana aktivno su provodili i druge aktivnosti koje za cilj imaju podizanje razine informiranosti djece, roditelja i stručnih službi u školama o mogućim opasnostima i rizicima korištenja digitalnih tehnologija.
Kojim smo opasnostima i rizicima izloženi prilikom upotrebe digitalne tehnologije, a koje brojne mogućnosti i dobrobit nam ona donosi?, tema je edukativnog predavanja, koje je jučer, 13. veljače  policijska službenica za prevenciju održala za roditelje učenika u Osnovnoj školi „Stjepan Cvrković“ u Starim Mikanovcima.

Tom prilikom policijska službenica s prisutnim roditeljima razgovarala je o najčešćim teškoćama i opasnostima s kojima se djeca susreću prilikom korištenja interneta, a posebno društvenih mreža. Djeci, kao najranjivijim korisnicima interneta, potrebna je potpora odraslih, odnosno roditelja koji im trebaju pomoći u razvijanju vještina za sigurno korištenje interneta.  Jednako kao što brinemo o tome što naša djeca rade na igralištu iza škole, na nama je da brinemo i što rade na virtualnom igralištu.

U posljednje vrijeme sve su češće prijevare na raznim web stranicama na kojima se oglašavaju prodaje različitih proizvoda i usluga.

Pozivamo građane da budu oprezni, ako objavljujete oglas za prodaju nekog proizvoda ili usluge na internetskom oglasniku, za uplatu na vaš račun zainteresiranom kupcu nikada ne šaljite broj vaše platne kartice, datum važenja ili CVV/CVC broj s poleđine kartice! Ne znate li o čemu se točno radi, evo pojašnjenja. To je troznamenkasti kod koji se nalazi na pozadinskoj strani vaše platne kartice koji bi trebao biti poznat isključivo vlasniku (nositelju) kartice.

Nikada ne šaljite fotografiju obje strane svoje kartice (prednju i stražnju stranu) i ni u kom slučaju nikome ne smijete dati svoje generirane zaporke ili kodove za kupnju.

Kako bi kupac izvršio uplatu na vaš račun, NIJE potrebno autorizirati karticu putem 3DSecure programa ili dati kodove ili zaporke generirane tokenom te isto tako nemojte odgovarati na poslane poveznice u kojima se od vas traži da unesete gore navedene podatke o svojim karticama ili spomenute zaporke i kodove.

Zainteresiranom kupcu za uplatu je dovoljno da pošaljete IBAN svog računa.

Ovo je jedan od važnijih načina borbe protiv kartičnih prijevara na internetu i zato trebamo biti jako pažljivi kome i pod kojim uvjetima dajemo broj ili samu karticu. Čestim tipkanjem osobnih podataka i podataka s kartice na internetu, povećava se mogućnost zlouporabe.

ZAPAMTITE

Pametno kupujte i zaštitite se od online prijevara!

Policijski službenici osim što su provodili informativno edukativne aktivnosti, bili su i dio kampanje “Milijarda ustaje”, koju su danas, na Valentinovo, u Vinkovcima, organizirale vinkovačke srednje škole. Zaista velik broj mladih okupio se u pješačkoj zoni grada Vinkovaca kako bi  kroz pjesmu i ples ukazali na problem nasilja i pokazali zajedništvo u borbi protiv svih oblika nasilja, a posebno nasilja nad ženama i djevojčicama.

Građani koji imaju saznanja o nasilju, nasilje svakako trebaju prijaviti policiji i to u slučaju trenutne izloženosti nasilju žurnim pozivom na broj 192.