Uoči blagdana prijeti veliki udar na novčanike, bliži se najskuplji Uskrs

0

Foto: pixabay ilustracija

Pred nama je mjesec velikih poskupljenja, ali i mjesec kada ćemo zbog Uskrsa trošiti više. Kupci bi mogli premašiti lanjsku potrošnju od milijardu i 370 milijuna kuna, jer sve osim mladog luka iz blagdanske košarice već sada ima veću cijenu. Što je sve poskupilo, za Dnevnik Nove TV provjerila je Marina Bešić Đukarić.

Uoči Uskrsa potrošačima je stigla brojčana čestitka. Svemu raste cijena, i to baš kada se očekuje najveća potrošnja. “Sve je poskupjelo, gdje god se krećete, cijene su nove”, tvrdi Zlatko iz Osijeka. I drugi očekuju skuplji Uskrs.

Cijene su više i na osječkoj tržnici. Vezica rotkvice ove je sezone šest kuna. “Ja još uvijek cijene dizati neću, ali dosta kolega se buni, sve teže im je, teže, jer i repromaterijal je stvarno otišao, visoko su cijene otišle”, kazao je proizvođać povrća Vladimir Vranješ.

Proizvodnja je poskupjela, pa proizvođači, kažu, nemaju izbora. “Meni je na primjer za jednu vreću prihrane koju sam plaćao oko 330 kuna, to je sad otišlo blizu 600 kuna”, dodaje proizvođač.

I dok su rotkvice skuplje za jednu kunu, a jaja za deset lipa, kilogram šunke i janjetine skočili su na osamdeset kuna. Rekordnih 37 kuna u pojedinim trgovačkim centrima stoji kilogram živog šarana.

“Kad gledate vi meso, kupite šniclu za dvadeset kuna maksimalno, a šnicla je šnicla, a šaran je dobar, ali…”, smatra jedan Osječanin. Ako je šnicla od šarana, razlika još i veća. “Skoro pedeset kuna u ribarnicama, kila šarana”, dodaje Bojana.

Prethodnih godina sve je bilo jeftinije

A evo kako je to izgledalo prethodnih godina. Godine 2019. jaja su se plaćala po 70 ili 80 lipa, kilogram živog šarana bio je 27 kuna, a šunke između 37 i 55 kuna. Poskupjeli su i odojci. Još prošle godine u ovo vrijeme kilogram je iznosio 31 kunu, cijena istog mesa sada je 38.

“Ma sve redom! Bila sam sad u mesnicama, ono, u nebo su otišle“, kazala je Bojana o poskupljenjima.

Rast cijena svinjskog mesa nastavit će se i zbog rata u Ukrajini, a Europska komisija predviđa da će taj skok uvelike premašiti ranije planiranih 13 posto. Mađarski proizvođač suhomesnatih proizvoda, Viktor Bencze, poskupio je za deset kuna. Građani to itekako osjete.

“Hrana mi je svaki mjesec 3.000 kuna više nego protekli mjesec, tako da jako se teško pokrivam”, objašnjava proizvođačica jaja Jelica Jurković.

Da ne izgube kupce, mali proizvođači nude akcije.

“Akcija, jaja od kunu i deset sada su po kunu, baš radi toga što ljudi nemaju novaca, jer, evo to je od mene malo, ali je od srca”, tvrdi Jurković.

Do Uskrsa su još dva i pol tjedna, pa kupci strahuju. Priželjkuju samo da baš za Uskrs ne bude skuplje. A bit će, jer Osijek je među najjeftinijim gradovima. Drugdje u zemlji kupci već plaćaju još više.

Izvor: dnevnik hr