Nedjelja, 19 rujna, 2021
22 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaUSKLAĐIVANJE MIROVINA: Za jednu godinu staža hrvatska država jamči 71,53 kune mirovine

USKLAĐIVANJE MIROVINA: Za jednu godinu staža hrvatska država jamči 71,53 kune mirovine

Mirovine se, inače, usklađuju dva puta godišnje, prema kretanju plaća i cijenama u prethodnom polugodištu.

Poskupljenja i osjetnije povećanje plaća utjecali su i na usklađivanje mirovina koje će od srpnja porasti 2,46 posto, odnosno u prosjeku za 60-tak kuna. Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje i službeno je u ponedjeljak donijelo odluku da se najniža mirovina po jednoj godini staža poveća 2,46 posto na 71,53 kune.

Po tome, ljudi koji sada odlaze u čistu starosnu mirovinu s 35 godina staža neće imati manje od 2503 kune mirovine, a hoće li im i koliko mirovina biti iznad te granice ovisi o  njihovim prijašnjim plaćama i uplatama mirovinskih doprinosa. Prijevremene se mirovine trajno umanjuju do 12 posto, odnosno 2,4 posto za svaku godinu ranijeg odlaska u mirovinu, dok se kod invalidskih i mirovina po posebnim propisima primjenjuju drugi uvjeti. Za minimalnih 15 godina staža država jamči 1072 kune mirovine.

Mirovine se, inače, usklađuju dva puta godišnje, prema kretanju plaća i cijenama u prethodnom polugodištu, a kako smo jedno vrijeme imali nisku inflaciju te skroman rast plaća i umirovljeničke su povišice bile ispod očekivanja te populacije. Prije dvije godine povećanje je bilo slično kao i sadašnje 2,44 posto, no u godini korone usklađenje je bilo skromnije.

HZMO navodi da će prva sljedeća mirovina biti isplaćena u srijedu 8. rujna, kad će sjesti i razlika usklađenja za srpanj, dakle,  u prosjeku oko 120 kuna više nego što je isplaćeno na račune umirovljenika ovaj mjesec. Očekuje se da će ove godine država za mirovine isplatiti 42,6 milijardi kuna, odnosno 3,55 milijardi kuna svaki mjesec piše vecernji hr.

 

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.