Nedjelja, 27 studenoga, 2022
6 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaHrvatskaUskoro isplata jednokratne pomoći umirovljenicima, ali ne svima jednako, neki nemaju pravo

Uskoro isplata jednokratne pomoći umirovljenicima, ali ne svima jednako, neki nemaju pravo

Za koji tjedan trebale bi početi isplate jednokratnog energetskog dodatka za pomoć umirovljenicima. Zna se koliko će tko dobiti, a kome neće stići ni lipe. Veći dio umirovljenika neće morati učiniti ništa, već će im dodatak samo sjesti, a dio njih će morati imati posla s obrascima.

Među mjerama koje bi trebale pomoći građanima da prebrode energetsku i inflacijsku krizu je i jednokratni energetski dodatak za umirovljenike.

Još nema službenih podataka kad bi energetski dodatak trebao stići. Kako doznajemo, HZMO će o točnom datumu obavijestiti nekoliko dana prije.

No, s obzirom na to da je HZMO posljednji put dodatak isplaćivao sredinom mjeseca, pretpostavlja se da bi tako moglo biti i ovaj put.

Iznosi dodatka kreću se od 400 kuna, a najviše se može dobiti 1200 kuna. Taj će iznos ići onima s najnižim mirovinama.

 • Oni koji primaju do 1850 kuna dobit će 1200 kuna jednokratnog dodatka.
 • Oni s mirovinama od 1850,01 do 2350 kuna dobit će 900 kuna.
 • Umirovljenicima koji primaju od 2350,01 do 3350 kuna stiže 600 kuna.
 • Oni s mirovinama od 3350,01 do 4360 kuna dobit će 400 kuna.

Tko ima pravo na jednokratni energetski dodatak?

Jednokratno novčano primanje stiže korisnicima mirovine ostvarene u Republici Hrvatskoj u obveznom mirovinskom osiguranju koji imaju prebivalište u Republici Hrvatskoj i koji su zatečeni u isplati mirovine za mjesec kolovoz 2022.

To su:

 • korisnici mirovine ostvarene u RH ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u RH za kolovoz 2022. godine ne prelazi iznos od 4.360,00 kuna i koji nisu zaposleni, odnosno ne obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obveza osiguranja
 • korisnici mirovine kojima se uz mirovinu ostvarenu u RH isplaćuje i mirovina iz inozemstva (države s kojima RH ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju i države u kojima se primjenjuju uredbe EU-a o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti) ako im ukupno mirovinsko primanje ostvareno u RH i u inozemstvu ne prelazi iznos od 4.360,00 kuna
 • korisnicima mirovine ostvarene u RH koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu ako im ukupno mjesečno mirovinsko primanje isplaćeno u Republici Hrvatskoj za kolovoz 2022. godine ne prelazi iznos od 4.360,00 kuna

Tko nema pravo na jednokratni energetski dodatak?

 • Korisnici koji primaju samo inozemnu mirovinu
 • Korisnici koji žive izvan RH, odnosno nemaju prebivalište Hrvatskoj
 • Korisnici koji su zaposleni (obavljaju djelatnost na temelju koje postoji obaveza osiguranja)
 • Korisnici nacionalne naknade za starije

Kada sjeda jednokratni energetski dodatak? 

Korisnicima hrvatske mirovine jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u listopadu 2022.

“Korisnicima hrvatske i inozemne mirovine te korisnicima hrvatske mirovine koji su navršili mirovinski staž u inozemstvu, a nisu ostvarili pravo na mirovinu u inozemstvu, jednokratno novčano primanje isplatit će se najkasnije u prosincu 2022.

Ovi potonji ipak imaju obvezu.

“Navedeni korisnici obvezni su Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje do 30. studenoga 2022. dostaviti dokaz o iznosu inozemne mirovine ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu putem online obrasca ili popunjavanjem Tiskanice za dostavu podataka o visini inozemne mirovine“, dodaju u HZMO-u.

Dokaz (potvrdu) o iznosu mirovine i Tiskanicu za dostavu podataka o visini inozemne mirovine korisnici mogu dostaviti, osim putem online obrasca, poštom ili osobno u područnom uredu HZMO-a.

Izvor: dnevnik hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije