Uskoro prelazimo na ljetne gume: kada staviti ljetne gume te kako čuvati zimske gume ljeti?

0

Zakonska obveza je do 15.4. imati zimske gume na kotačima ili lance ako se vozite po autocesti ili na dijelovima gdje su proglašeni zimski uvjeti.

Kada je potrebno staviti ljetne gume?

Što se tiče zamjene zimskih guma za ljetne, većina nas ravna se prema već spomenutom datumu od kojeg zimske gume više nisu obavezne, tj. od 15.4. Iako zakon ne nalaže da se ljetne gume moraju staviti na vozilo 15.4., svakako će vam gume biti zahvalne ako ih mijenjate s tim datumom ili čim zatopli, no nikako prije tog datuma ni dugo nakon.

Mnogi vozači razmišljaju kako je najbolje ostaviti zimske gume jer su definitivno „bolje“ od ljetnih. Činjenica je kako zimske gume jesu bolje od ljetnih, ali samo u zimskim uvjetima na cesti.

Koja je razlika između zimskih i ljetnih guma?

Zimske gume napravljene su da bolje podnose snijeg, led i niske temperature. Njihova smjesa je mekša i elastičnija te se zbog toga zimi neće stvrdnuti i bolje će prianjati za podlogu i samim time biti sigurnija. Za vrijeme ljetnog perioda i visokih temperatura one će lošije reagirati i što je najbitnije dovest će do dužeg puta kočenja. Uz to, brže će se potrošiti i iziskivat će bržu kupovinu novih zimskih guma.

Ljetne gume su tvrđe i čvršće te u ljetnim uvjetima pružaju bolju sigurnost vozilu i bolje uvjete samom vozaču. Uz to i potrošnja goriva je manja. Ljetne gume su rađene od smjese koja osigurava dobro prianjanje pri visokim temperaturama, a upravo zahvaljujući tome imaju i dobro prianjanje prilikom kišnih ljetnih dana. Ljetnu gumu možete prepoznati po manjim utorima te nemaju oznaku M+S koja se nalazi na svim zimskim i cjelogodišnjim gumama.

Kako čuvati zimske gume i na koji način ih skladištiti?

  • Očistite gume prije spremanja pomoću malo deterdženta, vode i četke za gume. To će vam pomoći ukloniti sezonsku prljavštinu s ceste.
  • Pronađite veliku, hermetički zatvorenu plastičnu vreću za svaku gumu. Isprobajte dvorišne vreće ili vreće za lišće kao drugu opciju.
  • UV zrake i sunčeva toplina mogu izazvati oštećenja na gumi, pa ih trebate skladištiti daleko od izravnog sunčevog svjetla.
  • Bez obzira na hladno ili toplo vrijeme, gume se nikada ne čuvaju na otvorenom, čak ni pod zaštitnim pokrovom. Čuvajte ih na hladnom i suhom mjestu.
  • Najbolji način slaganja je u posebne stalke za gume, ali ako nemate drugog izbora, i dalje će biti dobar način ”jedna na drugu”. Ako nemate vlastiti prostor za skladištenje guma, postoje hoteli za gume.

Na što treba paziti pri kupnji novih ljetnih guma?

Postoji sustav ocjenjivanja koji nam govori o maksimalnoj brzini pri kojoj guma može raditi 120 minuta bez greške. Ocjena indeksa brzine gume posljednje je slovo na bočnoj stijenci gume. Najčešće ocjene brzine su T (189,9 kilometara na sat) i H (209,2 kilometara na sat). Ako bi potrošač vozio samo u urbanim situacijama pri malim brzinama, guma s brzinom S (180,2 kilometara na sat) mogla bi biti potpuno prihvatljiva.

Starost gume možete pronaći u redu gdje pise DOT. Prva dva broja će označiti tjedan u kojem je guma proizvedena, a druga dva broja označiti će godinu proizvodnje gume. EU standardi kažu da se guma do pet godina smatra novom gumom. Ispitivanja su pokazala da guma ima najbolje specifikacije šest mjeseci nakon proizvodnje, u postupku ‘dozrijevanja’ odnosno naknadne polimerizacije.

Pazite na montiranje! Gume koje nisu pravilno balansirane mogu dovesti do brzog oštećenja gume, ali i drugih kvarova na ovjesu automobila te nestabilnost pri vožnji. Gume mijenjajte kod pouzdanih vulkanizera koji imaju svu opremu za provjeru ispravnosti i balansiranje guma.

A što je s univerzalnim/cjelogodišnjim gumama?

Sve ovisi od toga u kakvim uvjetima na cesti ćete najčešće voziti. Najveća mana cjelogodišnjih guma su loša svojstva na vrućem i suhom asfaltu. Cjelogodišnje gume obično su skuplje od ljetnih ili zimskih guma.

To je zbog većih troškova razvoja kvalitetne gumene smjese koja se može nositi s tako dijametralno različitim vremenskim uvjetima. Ne radi se samo o vuči ili sigurnosti vožnje, već i o stopi istrošenosti profila, odvodnji vode, preciznosti upravljanja i tihom radu gume.

Izvor: klik hr