Putin: Spremni smo razgovarati o neutralnom statusu Ukrajine u pregovorima s ciljem okončanja neprijateljstava

0

Foto: pixabay ilustracija

Sukob je bio izgovor Zapadu da uvede sankcije u svom najeksplicitnijem priznanju štete koju su nanijele zapadne sankcije, rekao je da će inflacija i nezaposlenost rasti, ali je obećao potporu obiteljima s djecom.

Predsjednik Vladimir Putin izjavio je u srijedu da je Rusija spremna razgovarati o neutralnom statusu Ukrajine u pregovorima s ciljem okončanja neprijateljstava, ali da će Moskva ipak postići ciljeve svoje vojne operacije, koja “ide po planu”.

Putin je rekao da je Zapad zapravo proglasio Rusiju nesposobnom za plaćanje u sklopu svojih sankcija zbog sukoba u Ukrajini, te da je sukob bio samo izgovor Zapadu da uvede sankcije.

“Zapad se čak i ne trudi sakriti činjenicu da mu je cilj naštetiti cijelom ruskom gospodarstvu, svakom Rusu”, rekao je.

U obraćanju ministrima koje je prenosila državna televizija, Putin je rekao da će Zapad svojim neprijateljskim djelovanjem samo ojačati Rusiju. U svom najeksplicitnijem priznanju štete koju su nanijele zapadne sankcije, rekao je da će inflacija i nezaposlenost rasti, ali je obećao potporu obiteljima s djecom.

U gospodarstvu će biti potrebne strukturne promjene, rekao je Putin. Držati Rusiju pod kontrolom bila je dugoročna politika Zapada, a njegove ekonomske sankcije protiv Rusije bile su kratkovidne.

Putin je optužio zapadne zemlje da se upuštaju u informativnu kampanju bez presedana protiv Rusije. Rekao je da Zapad neće uspjeti u, kako je rekao, pokušaju postizanja globalne dominacije i komadanja Rusije. Ako Zapad misli da će se Rusija povući, ne razumije Rusiju, rekao je Putin 21. dana rata protiv Ukrajine.

Reuters dodaje da nema znakova ublažavanja njegovih stajališta prema Zapadu i Ukrajini.