Uvjeti u Domu učenika Vukovar na zavidnoj su razini

0

Foto: VSŽ

Dom učenika Vukovar raspolaže s 53 sobe, ukupnog kapaciteta za oko 100 osoba. U ovoj školskoj godini u njemu stanuje 49 učenika s područja naše, ali i susjednih županija.

Kako učenici provode vrijeme, u kakvim uvjetima žive i što im sve pruža vukovarski dom danas je provjerio vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić, uz zamjenika Franju Oreškovića. „Dom učenika Vukovar jako je lijepo uređen, održavan i uredan. Vidi se da je uloženo dosta financijskih sredstava, a danas sam se uvjerio kako su i učenici zadovoljni sa svime što im je pruženo. Uvjeti su stvarno dobri i smatram da je stanovanje u domu izvrsno rješenje za sve kojima duljina puta ili troškovi putovanja stvaraju problem. Osim toga, učenicima su na raspolaganju profesori i stručni voditelji koji brinu o njima na sve moguće načine i prate da se postavljena pravila poštuju, uz obostrani dogovor“, rekao je župan nakon obilaska prostorija Doma.

Vrata se svaki dan zatvaraju u 22 sata, ali u dogovoru s roditeljima učenici imaju pravo i na kasniji povratak u dom, posebice oni koji se bave sportskim aktivnostima. Srednjoškolcima su, osim smještaja, prehrane i odgojno-obrazovnog rada, na raspolaganju i izborni programi, informatički kabinet, knjižnica, mala dvorana za tjelovježbu, zajednički dnevni boravci, vanjski sportski tereni i još mnogo toga. Za sve njih brinu se četiri profesora odgajatelja te stručni suradnik pedagog. „O učenicima se brine 24 sata. Četiri profesora i pedagog s njima rade, prate ih u učenju, komuniciraju s roditeljima. Najveća prednost doma je što su djeca organizirana, a osim učenja, bave se i različitim aktivnostima“, istaknuo je ravnatelj Doma učenika u Vukovaru Zlatko Hegeduš dodavši kako se sav trud i rad isplati kada na natjecanjima osvoje vodeća mjesta.

U zadnjih nekoliko godina broj učenika u vukovarskom domu se povećao, a ravnatelj se nada kako će do povećanja broja korisnika doma doći i ove školske godine. Učenici su svake godine sudionici Regionalnog natjecanja Domova, kao i Državne domijade, na kojima već niz godina osvajaju značajne nagrade u područjima sporta, glazbene kulture, slikanja, izrade rukotvorina i slično. „U domu mi je stvarno odlično, imamo sve što nam treba. Zabavno je, ima dosta učenika i mogu se igrati društvene igre, nogomet i ostalo“, kazao je učenik Luka Basran Haban koji se uključio u filmsku skupinu i u ulozi montažera, sa svojim prijateljima i kolegama, osvojio drugo mjesto na natjecanju.

Mjesečna cijena smještaja je 167,23 eura, od toga Ministarstvo zdravstva i obrazovanja financira 50%, Vukovarsko-srijemska županija financira 25% dok roditelji financiraju preostalih  25%.