Nedjelja, 21 srpnja, 2024
23 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
HomeReportažeVIDEO: Bogdanovačka Uskrsna vezena jaja izrada pamučnim koncem i svilom, detaljan prikaz...

VIDEO: Bogdanovačka Uskrsna vezena jaja izrada pamučnim koncem i svilom, detaljan prikaz izrade

Mario Kiš je zaljubljenik u tradiciju. kulturu i običaje, u svom posjedu ima pravi mali etnografski muzej koji pokazuje bogatstvo šokačke tradicije, pravi je umjetnik u najstarijoj tehnici ukrašavanja jaja voskom i vezenje jaja pamučnim koncem i svilom, pravi je znalac izrade predmeta na tkalačkom stanu i od nedavno je predsjednik KUD-a „Seljačka sloga” Bogdanovci.

Mario je ovaj tradicionalan način naučio od svoje bake dok je bio još mali dok su bili u progonstvu za vrijeme Domovinskog rata, gdje je gledao baku kako to radi i kao mali se zaljubio u tehniku šaranja jaja sa voskom i vezenje jaja pamučnim koncem i svilom.

“Kod nas se napose izrađuju svilopisi – jaja šarana voskom što je i jedna od najstarijih tehnika ukrašavanja jaja. Imamo staru ornamentiku koja se prenosi s generacije na generaciju, a takva su se jaja poklanjala za Uskrs dragim i posebnim osobama kao npr. djevojke mladićima i sl. Postoji još jedna tehnika ukrašavanja u našemu mjestu, također je jako stara, a odnosi se na vezenje jaja pamučnim koncem i svilom raznih boja i danas je to zaštićeno nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, obje tehnike naučio sam od svoje bake Mande” rekao je Mario Kiš. Volimo stoga i poštujmo svoju tradiciju jer kako i poslovica kaže: „Bolje da izumre selo nego običaji“ ili u protivnom jednoga dana nećemo znati tko smo i što smo zaključio je Mario prije snimanja reportaže.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije