VIDEO: Parne lokomotive iz Banovića velika atrakcija za turiste

0

Ljubitelji starih parnih lokomotiva iz Bosne i Hercegovine i regije uživali SU u jedinstvenom doživljaju fotografiranja i vožnje kroz živopisne krajolike podnožja planine Konjuh u Banovićima.


Vožnja u vagonima koje vuku rijetke parne lokomotive serija 25, 55 i 83 koje datiraju iz 1940-ih godina, organizirana je s ciljem promocije turizma ovog dijela Tuzlanskog kantona.

Nakon što je strojovođa (mašinovođa) dobio signalni znak polazak, začuo se pisak lokomotive poslije kojeg se pojavio veliki bijeli oblak pare i avantura je krenula za turiste iz regije iz Hrvatske, Srbije i domaćih.

Iz Vinkovaca zaposlenici HŽ-carga članovi sindikata SSH podružnice Vinkovci većinom sve strojovođe koji su uživali u jednom predivnom i nezaboravnom izletu koji će im ostati u sjećanju…

POGLEDAJTE VIDEO ŠTO SU ZABILJEŽILE NAŠE KAMERE: ⇓⇓⇓⇓

Ovo danas što se u Banovićima može vidjeti, snimati i fotografirati ne može se naći nigdje više na svijetu. Niko nema u vlasništvu ovakve lokomotive u ispravnom stanju. Ima ovakvih lokomotiva, ali one nisu u funkciji i ne mogu se potpaliti. Mi danas pod parom imamo tri lokomotive uskotračnog kolosijeka, a gore su i tri normalnog kolosijeka. Dvije su u funkciji, ali nisu potpaljene“, izjavio je Dževad Hodžić, predsjednik Udruženja građana “Bosanski kolosijek” i uposlenik RMU Banovići.


Prema njegovim riječima, Banoviće godišnje posjeti oko tisuću turista iz inostranstva, zaljubljenika u lokomotive koje koriste energiju uglja pomoću koje vodu pretvaraju u vodenu paru, te pokreću mehanizme koji povuku lokomotivu i cijelu kompoziciju.

Malo-pomalo, nakon što se pročulo za mogućnost ovakvih turističkih obilazaka, lokomotive iz ovog mjesta u inostranstvu su postale toliko atraktivne, da su agencije iz cijelog svijeta počele dovoditi svoje goste i ljubitelje željeznica, a lokalno stanovništvo se organiziralo i osnovalo javnu ustanovu koja na jednom mjestu nudi sve informacije o lokomotivama, te brdskom i planinskom turizmu.