VIDEO-ZIKINE OVCE I OVNOVI BEZ KONKURENCIJE-ŽIVI ŽIVOT TRADICIONALNOG ISTINSKOG NOMADA

0

Prošlo je tri godine od kad smo zadnji put posjetili obitelj Zikreta Lozića zvanog ZIKA na planini Vlašić nadomak sela Korićani.

Tako da je ekipa portala Orion info zaputila se u novu posjetu čisto da vidimo kako žive, dali ima što novoga i da snimimo novu video reportažu.

Inače ovčar Zikret Lozić je iz mjesta Vitovlja a na planini živi sa ženom Selmom i dvoje malodobne djece Amir 8 godina i Silma 5 godina u baraci bez struje a pitka voda im je izvor koji je na stotinjak metara od barake.

 

Ovdje boravi od mjeseca svibnja do listopada radi ispaše svog stada od 500 ovaca što jalovih i muznih, ovce pasu na otprilike od 1200-1600 metara n/v jer planina Vlašić je poznata da obiluje sa dobrim ljekovitim planinskim travama bez trunke zagađenja od kojih je sam proizvod sir bolje kvalitete i meso janjadi.

Bavi se proizvodnjom nadaleko poznatog Vlašičkog ovčjeg sira spreman po tradicionalnoj recepturi bez ikakve kemije ili drugih dodataka.

    

Kad prođe ljeto obitelj odlazi u obiteljsku kuću a ovčar krajem listopada kreče na put pješice sa svojim stadom u nizinske krajeve blizu Hrvatske granice na prezimljavanje, spava se u šatoru sljedećih šest mjeseci sve dok se ovce ne ojanje i janjad ne stasa za povratak u proljeće na pašu na planinu Vlašić i sve ispočetka.

Snimili smo zanimljivu video reportažu sa njima i njihovom pričom o životu i radu na planini sa ovcama jer to im je jedini izvor prihoda.

Da vam ne pišemo više, najbolje vam je da pogledate video reportažu u nastavku…

POGLEDAJTE VIDEO REPORTAŽU  ⇓⇓⇓

 

 

 

PRISJETIMO SE VIDEO REPORTAŽE OD PRIJE TRI GODINE  ⇓⇓⇓

 

Ovo je prva reportaža YouTube kanala Orion info-POSJETA OVČARU LOZIĆ NA PLANINI VLAŠIĆ