VIDEO-ZIKINE OVCE I OVNOVI BEZ KONKURENCIJE-ŽIVI ŽIVOT TRADICIONALNOG ISTINSKOG NOMADA

0
723

Prošlo je tri godine od kad smo zadnji put posjetili obitelj Zikreta Lozića zvanog ZIKA na planini Vlašić nadomak sela Korićani.

Tako da je ekipa portala Orion info zaputila se u novu posjetu čisto da vidimo kako žive, dali ima što novoga i da snimimo novu video reportažu.

Inače ovčar Zikret Lozić je iz mjesta Vitovlja a na planini živi sa ženom Selmom i dvoje malodobne djece Amir 8 godina i Silma 5 godina u baraci bez struje a pitka voda im je izvor koji je na stotinjak metara od barake.

 

Ovdje boravi od mjeseca svibnja do listopada radi ispaše svog stada od 500 ovaca što jalovih i muznih, ovce pasu na otprilike od 1200-1600 metara n/v jer planina Vlašić je poznata da obiluje sa dobrim ljekovitim planinskim travama bez trunke zagađenja od kojih je sam proizvod sir bolje kvalitete i meso janjadi.

Bavi se proizvodnjom nadaleko poznatog Vlašičkog ovčjeg sira spreman po tradicionalnoj recepturi bez ikakve kemije ili drugih dodataka.

    

Kad prođe ljeto obitelj odlazi u obiteljsku kuću a ovčar krajem listopada kreče na put pješice sa svojim stadom u nizinske krajeve blizu Hrvatske granice na prezimljavanje, spava se u šatoru sljedećih šest mjeseci sve dok se ovce ne ojanje i janjad ne stasa za povratak u proljeće na pašu na planinu Vlašić i sve ispočetka.

Snimili smo zanimljivu video reportažu sa njima i njihovom pričom o životu i radu na planini sa ovcama jer to im je jedini izvor prihoda.

Da vam ne pišemo više, najbolje vam je da pogledate video reportažu u nastavku…

POGLEDAJTE VIDEO REPORTAŽU  ⇓⇓⇓

 

 

 

PRISJETIMO SE VIDEO REPORTAŽE OD PRIJE TRI GODINE  ⇓⇓⇓

 

Ovo je prva reportaža YouTube kanala Orion info-POSJETA OVČARU LOZIĆ NA PLANINI VLAŠIĆ