Ovo je prva reportaža YouTube kanala Orion info-POSJETA OVČARU LOZIĆ NA PLANINI VLAŠIĆ

0

Uputio sam se u selo Korićani na planini Vlašić, selo koje se nalazi na 1300 metara nadmorske visine iz jednog razloga.

Da bi posjetio obitelj Zikreta Lozića (Zika) iz Vitovlja susjedno selo, koji se bavi ovčarstvom. Smjestio se na jedno 5 km od Korićana uz šumsku cestu koja vodi za Blatnice i dalje se šumskim putevima može doći do Kneževa.

Smjestio se  u narodu mjesto poznato pod vrela,tu je izgradio svojoj obitelji šumsku kućicu, da ima gdje boraviti za vrijeme dok se nalazi sa svojih 550 ovaca na ispaši na Vlašiću.

Dolazim u jutarnjim satima kad je priprema za odlazak čobana na ispašu i mužnja ovaca, ulazim u kućicu gdje dječica još spavaju,ispijam skupa sa njima prvu jutarnju kavu,koja će mi ostati zadugo u sjećanju i tako se u sebi  razmišljam: Bože ako mora otac živjeti i baviti se tim poslom da bi prehranio svoju obitelj,jer od nečega se mora živjeti, opet se mislim, možda žele da su skupa pa će im biti lakše kad su svi na okupu.

Kasnije kroz priču saznajem ostale detalje njihovog života, kad odlazi na ziminu sa svojim stadom tada izbiva od kuće i obitelji. Od početka studenoga pa sve do maja kad se vraća na planinu.Tada moraju biti razdvojeni a kad je na ispaši na planini da nisu skupa bili bi tako blizu a tako daleko,jer sa ovim poslom moraš biti 24 sata sa ovcama,bez obzira što je selo Vitovlje na nekih 15 km od njihove planinske  kuće.

Kućica izvana izgleda trošno ali kad sam ušao unutra,druga priča to je jedan topli trenutni dom jedne skladne i susretljive obitelji. U kući nema struje u blizini je izvor pitke planinske vode i okruženje koje je melem za oči.

Jer cijelo vrijeme u razgovoru sa Zikretom i njegovom suprugom ja nisam čuo da se oni na nešto žale, nego čak više su cijelo vrijeme za moga boravka kod njih bili nasmijani a ona dječica tako razigrani i veseli.

Moglo bi se još toga pisati, ali najbolje je da pogledate video prilog,koji prikazuje jedan već odavno zaboravljeni život ovčara i njegovih čobana, jer sve je manje ovakvih prizora u BIH.

Pretplatite se na YouTube kanal Orion info i Orion info vk, vas ništa ne košta a nama puno znaci,potpuno je besplatno.

POGLEDAJTE VIDEO ISPOD KLIKNITE PRVU SLIKU  ↓↓↓↓↓↓↓↓↓↓……….