Vinkovački proračun dosegao povijesne razine, četverostruko je veći od onoga od prije pet godina

0

Pred Vinkovcima je godina velikih ulaganja, izgradnje i ekonomskog rasta, godina u kojoj će grad na Bosutu učvrstiti pokretačku i lidersku poziciju među gradovima i općinama najistočnije hrvatske županije

Predstavljen kao socijalno osjetljiv, razvojan i održiv te u isto vrijeme vrlo ambiciozan, proračun Vinkovaca za 2024. godinu dosegao je povijesnu razinu. Težak 69 milijuna eura, što je daleko najveći iznos ikada odnosno viši je za 18,3 milijuna eura u odnosu na prošlu godinu i čak 52,2 milijuna eura u odnosu na recimo 2018. godinu, ovakav proračun osigurava nastavak provedbe velikih strukturnih projekata, ali i dodatni razvoj gospodarstva te ostvarenje novih postignuća u razvoju zelene tranzicije i energetske neovisnosti. Vladajući vijećnici tako su na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Vinkovaca podignuli ruku za proračun koji omogućava povećanje plaća građanima, izgradnju dječjih vrtića, tržnice i Trga Vinkovačkih jeseni, zone Zalužje i vanjskih bazena, ali i nastavak osnaživanja sustava predškolskog i osnovnoškolskog obrazovanja te dodatno podizanje razine zaštite najranjivijih skupina u društvu.

„Proračun iz godine u godinu raste i pokazuje karakter kakav mora imati, postao je krvotok grada i pokazuje brigu za svaki sektor. Kada se okrenemo unazad, možemo primijetiti ulaganja u kulturu, od otvaranja knjižnice i renoviranja kazališta. Također, riješen je dio zatvorene tržnice, a u sljedećoj godini radit će se i otvoreni dio, kao i Trg Vinkovačkih jeseni i Trg dr. Franje Tuđmana, a radit će se i Papuk koji će postati rekreacijska zona. U našoj industrijskoj zoni također ćemo krenuti s radovima. Na prihodovnoj strani proračuna vidljivo je kako svi ti projekti imaju svoje utemeljenje. Potpisani su ugovori i financijska sredstva su osigurana i ovaj proračun je iznimno realan. Naravno da se kroz godinu javljamo i na druge natječaje i želimo dobiti dodatna sredstva. Zanimljivo je kako prošle godine nismo razgovarali o otvaranju Doma branitelja, a sada ćemo ga otvoriti. To je taj dio koji je također važan“, istaknuo je Bosančić.

Napomenuo je i kako je vidljiv rast davanja prema građanima i prema ustanovama, kao i da se vodilo računa o socijalnoj noti te da su rasle naknade za djecu, a kroz božićnice i uskrsnice rasle su i naknade za umirovljenike. Ono na što je vinkovački gradonačelnik posebno skrenuo pažnju je snažan rast gospodarstvo, što je uzrokovalo prohoda Grada za gotovo 27%, zahvaljujući čemu nisu bile nužne uštede nakon smanjenja prireza.

Činjenica je kako o ovakvim proračunskim iznosima nismo mogli ni sanjati. Danas s ponosnom možemo reći kako će profesorice, radnici, liječnici u našem gradu imati veće plaće nego oni u Zagrebu, Rijeci ili Varaždinu. Građani Vinkovaca će imati veću plaću, a radit će u istim uvjetima. Intenzivno radimo na privlačenju europskih fondova, a i pokušavamo stvoriti dobru poduzetničku klimu kako bi naši poduzetnici rasli. Gotovo 90% najznačajnijih poduzetnika u našoj županiji nalazi se u Vinkovcima. Što se tiče socijalnog dijela proračuna, teško je istaknuti jednu stvar, ali značajno ćemo ići prema vrtićima i djeci. Od naknada za novorođenčad, pa do vrtićke dobi, ali ne smijemo tu zanemariti broj stipendista jer već godinama imamo najveći broj stipendista od Zagreba na ovamo. Podignut su i iznosi i cenzusi božićnica i uskrsnica te će već ovaj tjedan 3.500 umirovljenika dobiti božićnicu“, poručio je Ivan Bosančić.

Pročelnica Upravnog odjela za proračun i financije Sanja Lozić naglasila je kako najveće udjele u proračunu imaju Upravni odjel društvenih djelatnosti, Upravni odjel gospodarstva, Upravni odjel komunalnog gospodarstva i uređenja grada te Upravni odjel za investicije, fondove Europske unije i imovinu.

Gledajući proračun Grada Vinkovaca kao i ostalih jedinica lokalnih samouprava, riječ je o konsolidiranom proračunu. To znači da se u njemu nalaze cjelokupni rashodi i cjelokupni prihodi i naših ustanova s naglaskom na osnovno školstvo. Tako će u sljedećoj godini proračunski korisnici, od ukupne predložene mase od 69 milijuna eura, imati na raspolaganju 21 milijun eura. To se odnosi na Muzej, Kazalište, Knjižnicu, Javnu vatrogasnu postrojbu, Kulturni centar i osam gradskih škola“, objasnila je pročelnica Lozić.

No, najvažnija je, složni su u gradskoj upravi, činjenica kako se polovina proračuna odnosi na investicije i to je ono što se željelo postići jer tako je osiguran daljnji rast svih segmenata društva.