Vinkovačko gospodarstvo u posljednjih šest godina bilježi snažan rast, otvoreno 46 novih obrta i tvrtki

0

NASTAVAK POZITIVNIH TRENDOVA U VINKOVAČKOM GOSPODARSTVU – U 2023. OTVORENO 46 NOVIH OBRTA I TVRTKI

Najmlađi novi poduzetnik ima tek 20 godina, otvorio je obrt te u startu zaposlio četvero ljudi.

Vinkovačko gospodarstvo u posljednjih šest godina bilježi snažan rast, s rekordnim ostvarenjima u 2021. i 2022. godini. Tako su recimo u prošloj godini vinkovačke tvrtke premašile 6,39 milijardi kuna prihoda, uz stalan rast dobiti i broja zaposlenih. Trenutno nema razloga da se takvi trendovi ne nastave, naročito ako se u obzir uzme činjenica da je u Vinkovcima izjednačen prošlogodišnji rekord kada je broj novih poduzetnika koji su koristili potpore Grada u pitanju. Zahvaljujući Mjeri 2 – Novi poduzetnik, kojom se potiče samostalno pokretanje tvrtki i obrta, ukupno je tijekom 2023. godine 46 Vinkovčana dobilo potporu za ulazak u poduzetničke vode. Putem ove mjere, poduzetnici početnici ostvarili su pravo na iznos od 1.000 eura, a sredstva su mogli iskoristiti za administrativne troškove pokretanja posla, nabavu strojeva, uređaja, opreme ili alata, nabavu inventara te za izradu promotivnih materijala i vlastitih poslovnih web stranica.

Gradonačelnik Ivan Bosančić ističe kako je riječ o simboličnom iznosu kojim u gradskoj upravi žele pomoći novim poduzetnicima u njihovim prvim poduzetničkim koracima. Podsjeća i kako ovo nije jedina mjera kojom Grad pomaže poduzetnike s ciljem razvoja njihova poslovanja.

„Želja nam je da se svaki naš novi poduzetnik brzo razvija i širi svoje poslovanje, što će u konačnici rezultirati dodatnim zapošljavanjem naših sugrađana te stvaranjem novih roba i usluga koje će doprinijeti ukupnom boljitku vinkovačkog gospodarstva. Upravo smo stoga i odlučili povisiti pojedinačna sredstva za poduzetnike početnike s pet tisuća kuna na tisuću eura jer dosadašnje iskustvo i rast prijavitelja govore kako je to pametno uložen novac“, poručuje gradonačelnik.

Prije samo pet godina, vinkovački poduzetnici početnici koristili su potpore od maksimalno 2.500 kuna, dok je taj iznos danas utrostručen. Od tada je u gradu na Bosutu otvoreno točno 200 novih tvrtki i obrta koje su koristile potporu Grada. Naglasak još jednom treba staviti na ovu i prošlu godinu, napominje pročelnik gradskog Upravnog odjela gospodarstva Hrvoje Niče, posebno naglašavajući kako su novi poduzetnici samo u ovoj godini otvorili 64 nova radna mjesta u našem gradu.

„To je vrlo važno jer govorimo o pojedincima koji nisu odlučili samo sebe zaposliti, već su u startu otvarali i nova radna mjesta. Ukupno je u ovoj godini otvoreno 29 novih obrta te 17 tvrtki čiji su vlasnici odlučili koristiti sredstva Grada u realizaciji svoje poslovne ideje. Zanimljivo je kako smo u samoj strukturi prijavitelja ove godine imali rekordan broj žena poduzetnica, čak njih 20, dok je, gledajući dobnu strukturu prijavitelja, 29 korisnika potpore u skupini onih koji su mlađi od 40 godina. Prosječna starost novih poduzetnika iznosi 37 godina i četiri  mjeseca, s tim da najmlađi poduzetnik ima tek 20 godina, a već je u svom obrtu otvorio četiri nova radna mjesta“, objašnjava Niče. Da nikada nije kasno za realizaciju poslovne ideje, dodaje, pokazuje i primjer 62-godišnje poduzetnice koja je pokrenula tvrtku u kojoj ima dvoje zaposlenih.

Iako je ovogodišnji Javni poziv zatvoren s posljednjim danom listopada, oni koji su u međuvremenu pokrenuli tvrtku ili obrt ne moraju brinuti. Naime, već s prvim danima 2024. godine Grad Vinkovci raspisat će novi Javni poziv na koji će se moći javiti svi poslovni subjekti osnovani najranije u razdoblju od 12 mjeseci koji prethode danu objave novog Javnog poziva, pod uvjetom da nisu koristili sredstva iz ovogodišnjeg javnog poziva.