Vinkovačkoj hitnoj medicinskoj pomoći predana nova vozila

0
Uručena dva vozila za hitnu medicinsku pomoć u Vinkovcima
Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić, u nazočnosti ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim. mr. Maje Grba-Bujević, predao je dva nova vozila hitne medicinske službe ravnatelju Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije Mati Matiću za potrebe Zavoda.
Svečanosti primopredaje vozila nazočio je saborski zastupnik Mladen Karlić, koji je kao mladi liječnik radio a kasnije i bio voditelj Hitne medicinske službe u Vinkovcima.
Foto: VSŽ
Dva nova vozila hitne medicinske službe ukupne vrijednosti 1.070.000 kuna financirana su županijskim decentraliziranim sredstvima. U potpunosti su opremljena sukladno propisanim Standardom za vozila i vanjskog izgleda vozila za obavljanje djelatnosti izvanbolničke hitne medicine.
Nova vozila HMS osigurati će kvalitetno zbrinjavanje životno ugroženih pacijenata, sigurnost i udobnost pacijenata i djelatnika hitne medicinske službe.
Foto: VSŽ
Tom prigodom župan Galić je istaknuo: – „U ovim teškim vremenima našim zdravstvenim institucijama nužna je i infrastrukturna i financijska pomoć pa tako i našem Zavodu za hitnu medicinu. Vozila koja smo danas predali na korištenje doprinijet će još boljem pružanju pomoći svima onima kojima je to najpotrebnije, prije svega prilikom spašavanja života. Želim zahvaliti svim djelatnicima Zavoda za hitnu medicinu i njihovom ravnatelju na kvalitetno i odgovorno odrađenom poslu.“
Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Vukovarsko-srijemske županije Mato Matić zadovoljno je rekao kako su do sada imali 15 vozila, a s dodatna dva nova vozila djelatnicima će se omogućiti sigurnost i udobnost po svim standardima.
„Pokrivenost područja smo i do sada imali, ali će nam se sada dodatno povećati efikasnost zbog udobnosti novih vozila gdje će naši djelatnici moći nesmetano odraditi svoj posao, sve medicinske radnje koje su potrebne kako bi pacijente održali na životu do dolaska u bolnicu. Vozila će biti preraspodijeljena na način da će jedan biti u Vukovaru, a jedan u Drenovcima. Koristiti će ih tim1, odnosno timovi s liječnikom.“ – istaknuo je Matić.
Također je napomenuo kako je liječnički kadar u velikom postotku educiran, da su prošli kroz sve potrebne treninge i vježbe te posjeduju licencu za obavljanje izvanbolničke hitne medicine. „U postavi imamo 25 liječnika, a tolika je brojka i prema mreži tražena, u odnosu na 3 liječnika koja sam zatekao. Ulažemo u naš liječnički kadar kako bi smo svim pacijentima omogućili kvalitetnu zdravstvenu uslugu. Obzirom na trenutnu situaciju i pandemiju, imamo dva pozitivna djelatnika, ali nam ljudi u kadru ne nedostaje i nastavljamo se boriti i očuvati živote pacijenata.“ – za kraj je rekao Matić.
Foto: VSŽ
Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu prim.mr. Maja Grba-Bujević tom prigodom je izjavila: – „Drago mi je što su danas uručena dva vozila za hitnu medicinsku službu koja predstavljaju uistinu europski standard, opremljena su prema svim propisima i takva vozila osiguravaju pacijentima sigurnost jer imaju niz poboljšanja i opreme koja dosadašnja vozila nisu imala. Nova vozila omogućavaju bolji i kvalitetniji rad, što doprinosi razvoju pružanja usluge hitne medicinske pomoći, a posebno onima koji su teško ozlijeđeni i životno ugroženi.“
Zahvaljujući na donaciji ovih vozila, prisjetila se perioda prije devet godina kada se krenulo s reformom hitne službe u Vukovarsko-srijemskoj županiji, Grba-Bujević je navela: „Svi smo zajedno sjeli i dogovarali kako učiniti još boljom i efikasnijom službu hitne medicinske pomoći. Sada se približavamo realizaciji svih naših dogovora i planova, što mi je izuzetno drago.
Što se tiče Zavoda on je tada bio na samom početku, organiziran u onim uvjetima kakvi su tada bili, vozila nisu imala uvjete za pružanje pomoći pacijentima, osoblje nije bilo educirano a aparati u vozilu djelomično su bili ispravni.“
Govoreći o standardizaciji koja je danas sastavni dio navedene reforme, kojom se u cijeloj Hrvatskoj značajno podigla razina usluge u pružanja hitne medicinske skrbi, ravnateljica je dodala: – „Na početku je ovdje bilo 3 liječnika a danas radi 25 liječnika te je bilo 3 tima a danas ih ima u nekoliko naselja županije. Unaprijedili smo znanja i vještine medicinskih sestara i tehničara, kroz niz edukacijskih programa i osigurali ih za samostalni rad.
Odličnom suradnjom s Vukovarsko-srijemskom županijom napravili smo objedinjeni hitni bolnički prijem i to je zapravo ona kvaliteta koju smo htjeli postići, te na taj način osigurati da svi oni koji su u tom sustavu, daju svoj maksimum u pružanju medicinske pomoći.“
U odnosu na provedene reforme hitne medicinske službe u ostalim županijama ravnateljica je istaknula: -„Možda je Vukovarsko-srijemska županija jedna od najboljih primjera što je do sada učinjeno, jer sve ono što je dogovoreno tijekom reforme, polako se privodi svojem kraju. Nije bilo lako sve to realizirati, mnogo stvari se nije moglo napraviti u kratko vrijeme, a sredstva su bila ograničena i moram reći kako je ova županija jedna od rijetkih u kojoj se uistinu poboljšalo sve ono što smo htjeli napraviti. Sigurni smo kako vukovarsko-srijemski Zavod može stati uz bok bilo kojoj europskoj hitnoj službi.“
Izvor:VSŽ