Utorak, 28 rujna, 2021
16.1 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaVinkovci: Grobovi Gepida iz 5./6. st. i rimska posuda sa žitaricama

Vinkovci: Grobovi Gepida iz 5./6. st. i rimska posuda sa žitaricama

Foto: fototeka GMVK
U nizu je vrijednih nalaza, na maloj površini, i 105. rimskodobna keramičarska peć
105. rimskodobna peć iz Cibala

VINKOVCI

 

Na iznimno zanimljive i vrijedne nalaze naišli su arheolozi Gradskog muzeja Vinkovci, i to na malom prostoru od 120 “kvadrata”, u širem gradskom središtu, što je lokacija neposredno uz istočni opkop rimskih Cibala, a među njima su i – grobovi Gepida, prvi pronađeni u tome dijelu grada na Bosutu. Bili su “ukopani” u rimsku kuću, pa je, uz niz ostalih važnih tragova onodobnog života, nađena – i posuda puna žitarica.

Foto: fototeka GMVK


– Nakon terenskog rada sve je to dragocjen materijal kojem predstoji detaljno istraživanje – kaže ravnatelj Muzeja, arheolog Hrvoje Vulić. Inače, riječ je o prostoru u Ulici P. Miškine, gdje će se graditi obiteljska kuća čemu je, i zbog već one poznate da “gdje god se u Vinkovcima kopa, nešto se nađe”, prethodio arheološki dio posla.

– Naišli smo na vrlo zanimljivu višeslojnu situaciju kakvu dosad nismo imali u tom dijelu grada. Isprva smo pronašli grobove iz gepidskog razdoblja, dakle germanskog plemena, kojem su Cibale bile najzapadnija točka vladavine, i na tom su prostoru boravili u 5. i 6. stoljeću. Četiri su groba. Jedan nismo pouzdano datirali, drugi je odrasle osobe, a dva su dječji grobovi, između dvije i četiri godine, koji su sadržajno slični. Primjerice, po koštanim češljevima koje ćemo restaurirati. U jednom je grobu bila kopča za remen i privjesak od krede, kakav jedan imamo u našem muzeju, dok je u drugom bila i dječja fibula – navodi Vulić, govoreći i kako su grobovi bili unutar ostataka rimske kuće iz 3. stoljeća.

Foto: fototeka GMVK

– Prema današnjim standardima to je bila siromašna kuća, sa zemljanim podovima, zidovima drvene konstrukcije, blatom… – objašnjava ravnatelj Muzeja Vinkovci, i dodaje da su iz prethodnih istraživanja već znali da bi na navedenoj lokaciji mogli očekivati razne nalaze poput grobova, jer riječ je o području nekropole, kao i ostataka keramičarskih peći, radnih objekata, jama. Kuća je, kazuje, u neko doba izgorjela, ali je ostao dio inventara, gdje je posebno zanimljiva posuda s poklopcem – razbijena, ali sa svim dijelovima – a služila je kao skladišna posuda i bila je puna žitarica, karboniziranih, ali očuvanih.

– To je nekoliko litara žitarica koje sada imamo, i to je vrlo značajan podatak o prehrani, pa slijedi analiza – naveo je Vulić. Prema njegovim riječima, ispred te rimske kuće nalazio se kanal iz 1. stoljeća te nekoliko jama jednako datiranih, također s ostacima keramike, što je opet arheolozima zanimljiv nalaz, jer su slični na području Cibala iz tog doba relativno rijetki, posebice na istočnom dijelu Vinkovaca. Uz vanjski zid kuće nađen je i posve očuvan žrtvanj za žitarice, pa sve skupa potvrđuje veliku zanimljivost lokaliteta.

Grobovi su bili na oko 1,5 metara. što su plitki ukopi tipični za Gepide, a daljnji slojevi na dva metra dubine. Govoreći o 4. grobu, za koji još nema sigurnih saznanja, reći će kako je uočena neobična deformacija.

– Muška je osoba, a kostur je odlično očuvan, osim što se radilo o vrlo dobro građenoj i prema preliminarnom pregledu zdravoj osobi, zanimljivo je da je bolovao od okcipitalnocervikalne sinostoze, odnosno prvog kralješka sraslog uz lubanju. To nije čest nalaz. Prema stanju kostura možemo pretpostaviti da osoba ipak nije imala neke tegobe – iznosi Hrvoje Vulić, uz zahvalu dr. Krešimiru Majdančiću iz OŽB-a Vinkovci na dijagnozi – vjerojatno najstarijeg pacijenta dosad, i zasad! Navest će i da je ista osoba bila “jake građe i natprosječne visine” za ono doba, kada je 1,75 metara već bila visoka osoba.

Foto: fototeka GMVK

K tome, na istoj je lokaciji nađena još jedna kuća, točnije pod, vjerojatno iz 1. stoljeća, s dosta očuvanih komada drvenog ugljena, što se također svrstava u rijedak nalaz.

– Ponekad se na malom prostoru nađe nevjerojatno mnogo zanimljivih nalaza – zaključuje ravnatelj vinkovačkog Muzeja, navodeći kako su u 2021. već u veljači počeli s terenskim istraživanjima, a nakon ljetne stanke, više ih lokacija čeka i od jeseni. Ali da “istraživanje nije gotovo, dok nije gotovo”, pokazuje, na zadovoljstvo arheologa, i nalaz zadnjeg dana posla, i to jubilarne – 105. rimskodobne keramičarske peći, a nađena je u samom uglu iskopa i datira u 1. ili 2. stoljeće!

Sanja Butigan- glas slavonije hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.