Srijeda, 26 siječnja, 2022
0.2 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaVINKOVCI: Krštenje sedmog djeteta obitelji Grebenar

VINKOVCI: Krštenje sedmog djeteta obitelji Grebenar

Tijekom misnog slavlja u nedjelju, 4. srpnja 2021. u Župi Presvetog Srca Isusova u Vinkovcima, pomoćni biskup đakovačko-osječki mons. Ivan Ćurić krstio je Mariju, sedmo dijete obitelji Grebenar. U koncelebraciji je bio domaći župnik vlč. Ladislav Dort, a slavlju su nazočili brojni župljani. Na početku misnog slavlja biskup Ćurić izrazio je posebnu radost jer ova župna zajednica, a po njoj i cijela Đakovačko-osječka nadbiskupija i Crkva, danas dobiva još jednog člana po sakramentu krštenja.

Pozdravivši nazočne, a na poseban način obitelj Grebenar, biskup Ćurić istaknuo je kako je biblijska riječ ono prvo i glavno svjedočanstvo vjere, Božje objave, Njegove nazočnosti i djelovanja u našem ljudskom svijetu te važnosti prijateljevanja s Božjom riječju koja daje snagu i svjetlo i čvrsti je oslonac na kojemu kršćanin treba graditi svoj život.

“Isus s učenicima dolazi u svoj zavičaj i iako su njegovi sugrađani bili zadivljeni onim što je govorio, ipak se pojavljuju pitanja i sumnje. Oni nisu povjerovali Isusu. Ovaj ulomak iz Markova evanđelja upozorava na mentalitet koji ne dopušta ništa novo izvan ustaljenih običaja i očekivanja, na ljudsko srce koje, iako prepoznaje da se radi o Božjem glasu, o trajnim i neprolaznim vrednotama, ostaje za njih zatvoreno. Isusova proročka riječ obezvrijeđena je baš u njegovom zavičaju. Takvu zatvorenost i odbijanje doživljavamo i mi u stvarnosti našega života”, rekao je biskup.

Također je naglasio kako baš oni prostori i narodi za koje bi se očekivalo da su zavičaj kršćanske vjere, uključujući i naš kontinent i naš hrvatski narod, često pokazuju tvrdoću srca na različitim područjima života.

“Naše oči trebaju biti uprte u Gospodina, a posebno kada je u pitanju kršćanski stav pred životom i potomstvom. Posve suprotno današnjem mentalitetu zatvorenosti prema životu je mala Marija, sedmo dijete u obitelji Grebenar. Ona je plod snage otvorenosti životu koje uvijek treba biti sastavnica bračne ljubavi, izričaj povjerenja, suradnje i nasljedovanja Božje ljubavi. Krštenjem male Marije pozvani smo svi da ponovno otkrijemo i produbimo istinu događaja vlastitoga krštenja. Župnik je na početku primio malu Mariju na vratima, a vrata crkve označavaju samog Krista. Krštenje nam otvara vrata života, kroz Krista, kroz zajedništvo s Njim u svjetlost sadašnjeg života i u puninu života, koja nam već sada na ovom prolaznom zemaljskom putu sjaji najčvršćom nadom da ćemo i mi s Kristom uskrsnuti”, neke su od misli iz biskupove propovijedi.

Krštenje sedmog djeteta obitelji Grebenar

Župnik Dort zahvalio je biskupu Ćuriću što je pohodio župu u ovako radosnom trenutku za cijelu župnu zajednicu. U znak zahvalnosti jedna od sestara novokrštenice uručila je biskupu buket suncokreta koji se, kako je župnik istaknuo, tijekom dana okreću prema suncu. Po uzoru na njih i mi svoje oči i svoje glave okrećemo prema Gospodinu u svakom trenutku našeg dana. S ovim riječima i željom da tako bude i u životu novokrštene Marije, župnik je uputio iskrene čestitke roditeljima. Čestitke povodom krštenja obitelji Grebenar u svoje ime i uime nadbiskupa Đure Hranića i nadbiskupa u miru Marina Srakića uputio je i mons. Ćurić, pohvalivši pritom rad i redovitost ove župne zajednice.

Nakon svečanog blagoslova biskup je članovima obitelji Grebenar uručio prigodne darove kao uspomenu na današnji dan.

Izvor: Hkm hr

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.