VINKOVCI MEĐU HRVATSKIM GRADOVIMA S NAJVEĆIM BROJEM STIPENDISTA

0
165

Od 152 studenata koji su po prvi put potpisali ugovor za gradsku stipendiju, njih čak 98 se školuje za deficitarna zanimanja

 VINKOVCI MEĐU HRVATSKIM GRADOVIMA S NAJVEĆIM BROJEM STIPENDISTA

U vinkovačkom Poduzetničkom inkubatoru danas su uručeni ugovori studentima koji su ostvarili pravo na stipendiju za akademsku 2021./2022. godinu, za koje će Grad Vinkovci izdvojiti više od 2,2 milijuna kuna.

Na natječaj za gradske stipendije mogli su se prijaviti redovni studenti nakon upisane druge godine studija, a pravo na iznos od 700 kuna mjesečno u narednih deset mjeseci ostvarilo je 320 studenata.


   „Od ukupno 320 studenata, koliko ih je ostvarilo pravo na gradsku stipendiju, njih 152 je po prvi puta potpisalo ugovor dok ih je 168 ovu mjeru koristilo i do sada. Ponosni smo na ovoliki broj mladih ljudi u našem gradu koji su zaslužili stipendije, Vinkovci su od Zagreba na ovamo grad s najviše stipendista i među onima s najviše u Hrvatskoj. Čestitam svim našim studentima na uspjehu te im želim puno sreće, kako u novoj godini tako i u nastavku studija“, rekao je ovom prigodom gradonačelnik Ivan Bosančić.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Vinkovaca Andrea Vinković objasnila je kako su osnovni kriteriji za dodjelu stipendije bili izbor studija, prosjek ocjena, socijalni status te vrednovanje vrhunskih sportaša studenata.

„Za ovu svrhu osigurano je više od 2,2 milijuna kuna, pa ako tom iznosu dodamo i 180 tisuća kuna koje smo osigurali za učeničke stipendije, dolazimo do iznosa od gotovo 2,5 milijuna kuna koji smo izdvojili za stipendiranje studenata i učenika“, naglasila je.

Posebno, napominje, treba pohvaliti one koji su se odlučili upisati takozvane deficitarne studije koji će ih pripremiti za isto takva zanimanja. Samim time bit će konkurentniji na tržištu rada po završetku školovanja, a svojim znanjem na kraju će i višestruko doprinijeti društvu u cjelini.

„Od 152 studenata koji su danas po prvi put potpisali ugovor za gradsku stipendiju, njih čak 98 se školuje za deficitarna zanimanja i to je ono što posebno veseli“, ističe pročelnica Vinković.


Podsjetimo, obrazovni programi stručnih i sveučilišnih studija sukladno Preporuci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje za Grad Vinkovce su: Stručni studiji drvna tehnologija i informatika; Sveučilišni studij: dentalna medicina, medicina, edukacijska rehabilitacija, računarstvo, informatika, farmacija, elektrotehnika, strojarstvo, građevinarstvo, likovna kultura, glazbena pedagogija, engleski jezik i književnost, anglistika, njemački jezik i književnost, germanistika, matematika, fizika, biologija, kemija, geografija, logopedija, veterinarska medicina, arhitektura, socijalni rad te rani i predškolski odgoj i obrazovanje.