Utorak, 7 prosinca, 2021
1.9 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaVinkovci su grad koji napreduje, mijenja se i raste

Vinkovci su grad koji napreduje, mijenja se i raste

U proteklih godinu dana, unatoč određenim problemima uzrokovanim pandemijom korona virusa, odrađeno je puno posla i provedeni su brojni projekti. Paralelno s onim najvećim, Aglomeracijom Vinkovci, što je građanima možda bilo i najuočljivije, radilo se i na rješenju problema s vodovodnom mrežom u dijelovima grada, ali i na rekonstrukciji gradskih prometnica.

Najbolji primjer takvog pristupa je Genscherova ulica u kojoj se u jednom trenutku u isto vrijeme radilo na poslovima u sklopu tri projekta. Građanima se i ovom prilikom ispričavam na neugodnostima koje su imali u svakodnevnom prometovanju, no budimo svjesni da smo po završetku ovih radova dobili kompletnu novu infrastrukturu te riješili problem Kanovaca i oborinskih voda koje su stvarale teškoće u tom dijelu grada. Možemo reći da sada imamo novu ulicu u kojoj, vjerujem, narednih 20-ak godina neće biti potrebno izvođenje bilo kakvih radova. Kada govorimo o cestovnoj infrastrukturi, trebamo spomenuti i Boškovićevu ulicu koja je jedan od najvećih i najzahtjevnijih projekta završenih u posljednjih godinu dana. Radovi su dugo trajali, ali ostvarili smo ono što su građani, prije svih stanovnici Radićevog bloka, godinama čekali. Ova ulica, osim što sada ima najmoderniju prometnicu u gradu, predstavlja i ono čemu težimo u svim našim programima i poslovima, a to je podizanje kvalitete života i sigurnosti u svim dijelovima grada.


Veliki poslovi su i oni na energetskim obnovama zgrada u vlasništvu grada kojih je bilo prilično u ovom jednogodišnjem periodu.

Energetskim obnovama zgrada osigurana je značajna ušteda, što sigurno nije zanemarivo, no najvažnije je da su osigurani i puno bolji uvjeti za one koji u njima svakodnevno borave. Nakon tri dječja vrtića, energetski su obnovljene i zgrade Osnovne škole “Antun Gustav Matoš” i Osnovne škole Vladimira Nazora koje su sada prekrasni objekti na radost učenika i nastavnika, ali i roditelja koji mogu biti sigurni da su djecu ostavili na pravom mjestu, gdje imaju sve što je potrebno kako bi se mogli posvetiti učenju. Konačni cilj je sve škole pretvoriti u energetski učinkovite objekte te osigurati preduvjete za rad u jednoj smjeni. Obnovom PIK-ova stana dobit ćemo funkcionalan objekt, odnosno mjesto koje će doprinijeti našoj turističkoj ponudi, ali i prostor u kojemu ćemo na pravi način moći prezentirati našu bogatu gastronomsku baštinu. Obnovljena zgrada Hrvatskog sokola ponovno je ukras grada i što je najvažnije, koristi se. Ona ima dušu, puno Vinkovčana je prošlo kroz nju, u njoj vježbalo i treniralo, baš kao što to čine trenutni stanari, članovi Judo kluba Vinkovci i Taekwondo kluba Vinkovci. Zgrada Arhiva također je kompletno obnovljena i povijest Vinkovaca sada se čuva u novim prostorijama i uvjetima, prilagođenim trajnom očuvanju pisane baštine. Veliki korak napravljen je i prema uređenju zgrade Mađarske škole kako bi ona postala novi Obrazovno-razvojni centar. U Mađarskoj školi opet će se učiti, svoje prostore ovdje će pronaći Glazbena škola, Muzej željeznice i stolnotenisači. Želimo postići to da ista ponovno bude mjesto okupljanja koje će vrvjeti životom.


Naglasak na projekt Vinkovačka obitelj vidljiv je i u proteklih godinu dana, nastavljate s ulaganjima, naročito u obrazovanje!?

Djeca i mladi su najvrjednije što imamo, svaka kuna uložena u njihovo odrastanje i obrazovanje vrijedi višestruko i zalog je za bolju i svjetliju budućnost našega grada. I u ovoj godini pomoć roditeljima jedan je od prioriteta u našim razmišljanjima. Za svako novorođenče osigurali smo po 2.000 kuna, sufinanciramo i edukaciju trudnica i očeva, roditelji za treće i svako sljedeće dijete vrtić plaćaju simboličnih 100 kuna, socijalno ugrožene obitelji plaćaju cijenu vrtića umanjenu za 30%, a od plaćanja dječjeg vrtića oslobođena su djeca s poteškoćama u razvoju, iz udomiteljskih obitelji, žrtve obiteljskog nasilja te ona bez oba roditelja. Učenicima od 2. do 8. razreda i nadalje pomažemo pri kupnji udžbenika i druge školske opreme, učenici prvih razreda osnovnih i srednjih škola ostvaruju pravo na novčanu naknadu od 1.000 kuna, a gradski autobusni linijski prijevoz za sve naše srednjoškolce potpuno je besplatan. U prošloj godini podijelili smo i 321 studentsku i 60 srednjoškolskih stipendija, a sudjelujemo i u drugim potporama vezanim uz školovanje, kao što su financiranje pomoćnika u školama, škole plivanja, program rada s nadarenim učenicima u osnovnim i srednjim školama i slično.

Može se reći da ste pokrenuli “trend” izgradnje sportskih i dječjih igrališta kojih je u gradu sve više i više, pogotovo u posljednje vrijeme, a Vinkovci su se polako isprofilirali i kao “grad manifestacija”?

Kao što se uređenjem komunalne infrastrukture željela postići prometna sigurnost i sigurnost građana općenito, tako nam je, kada su igrališta u pitanju, želja da se građani osjećaju što ugodnije u svojim mjesnim odborima, da Vinkovci sutra budu što ljepše mjesto za život, grad u koji će obitelji dolaziti i ostajati. Nastojat ćemo da sportska i dječja igrališta budu mjesto okupljanja gdje će svatko moći pronaći nešto za sebe, rekreativci i mladi mjesto za sportska natjecanja, a roditelji, bake i djedovi mjesto za odmor i druženje dok čuvaju djecu. Dobar primjer su nova igrališta u Radićevom bloku i na Slaviji, završeni su radovi i na igralištu u Novom Selu i sada idemo dalje, s ciljem da svaki dio grada ima jednake uvijete razvoja i napretka. Tko zna, možda od svega budu imali koristi i naši klubovi jer čest je slučaj da su najveće sportske zvijezde svoj put započinjale na kvartovskim igralištima. Manifestacije su, na žalost, u ovom periodu bile prorijeđene radi pandemijskih ograničenja. Uspjeli smo ipak u rujnu organizirati Vinkovačke jeseni koje su trajale kraće, no bile su odlično pripremljene, na zadovoljstvo svih posjetitelja. Ove godine je nešto lakše, uspješno su održani Rimski dani, festival Beeram domaće, a i u sklopu Ljeta u gradu svatko može pronaći nešto za sebe.

Gospodarstvo, nova radna mjesta i ostanak radno sposobnog stanovništva ono je na što, kako ste najavili, stavljate poseban naglasak u narednom periodu?

Sredinom ožujka stigla je vijest kako je useljavanjem posljednjeg stanara popunjeno svih 18 poslovnih prostora u Poduzetničkom inkubatoru Vinkovci, 13 uredskih i 5 proizvodnih. To je ono što ohrabruje i ono čemu smo težili. Vjerujem kako je ovo samo početak i kako ćemo u narednom periodu svjedočiti otvaranju još novih tvrtki, stvaranju novih radnih mjesta. Uz sve potpore i pomoći gospodarstvenicima, za ostanak ljudi i razvitak nekog grada najvažnija su upravo radna mjesta, a tvrtkama koje će otvoriti nove pogone i radna mjesta trebamo osigurati sve potrebne preduvjete koje smo kao lokalna uprava u mogućnosti osigurati. Veliku će ulogu u tome odigrati proširenje zone Zalužje. S darovanjem dodatnih 111 hektara zemljišta odmah započinjemo s izradom planske i projektne dokumentacije, ali i s pozivima zainteresiranim investitorima za ulaganje u Vinkovce, što će biti podloga za još snažniji gospodarski zamah.

Hrvatski branitelji napokon su dobili dugoočekivani spomenik u Vinkovcima, a ako pogledamo listu nagrađenih i ovogodišnja svečana ceremonija povodom Dana grada također je u znaku braniteljske populacije?


Vinkovci su u Domovinskom ratu bili vrata Hrvatske, tu se stvarala povijest, tu se stvarala naša država. Otkrivanjem Spomenika hrvatskim braniteljima željeli smo u našem gradu odati počast i iskazati zahvalnost svima onima koji su svoje živote, svoju mladost, stavili na raspolaganje jedinoj nam Domovini. Spomenik uz Bosut mlađim će generacijama zauvijek ostati kao podsjetnik na hrabre ljude, njihove sugrađane, koji su braneći Vinkovce i Slavoniju obranili Hrvatsku. Bio je to i za mene osobno vrlo emotivan trenutak, dugo smo to planirali i čast mi je što sam imao priliku s našim braniteljima, uz potporu vinkovačkih poduzetnika, sudjelovati u stvaranju spomenika kojeg smo izgradili na ponos našim sugrađanima. A priznanja Grada našim ratnim jedinicama i brigadama najmanje je što možemo učiniti jer njihovi pripadnici zaslužni su što smo danas ovdje, svoji na svome, što živimo u slobodnoj zemlji.

Što bi poručili građanima Vinkovaca uoči nadolazećeg Dana grada?

Svim građankama i građanima Vinkovaca želim da budu ponosni na svoj grad, da ga čuvaju i da ih uvijek prati zagovor našeg nebeskog zaštitnika sv. Ilije. Vinkovci su grad koji napreduje, mijenja se i raste, što nam je oduvijek i bio prioritet. Stoga, zajedno sa svojim timom nastavljam s radom na dovršetku započetih projekata, ali i s realizacijom novih, a kako bi naš grad bio mjesto što ugodnijeg i boljeg življenja.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.