VINKOVCI:Stopa prireza smanjena s 13 na 10 posto

0

Gradsko vijeće Grada Vinkovaca danas je većinom glasova usvojilo treći rebalans proračuna za 2020. godinu, kojim ukupna proračunska masa iznosi 341 milijun kuna.

“U tom iznosu proračunski korisnici sudjeluju sa 60 milijuna kuna, a Grad Vinkovci s ostatkom. Dakako valja naglasiti riječ je o rebalansu tehničke naravi u okviru kojega su izdvojena dodatna sredstava za vodovodnu i kanalizacijsku mrežu, biciklističke staze i dječja igrališta”, istaknula je pročelnica za financije Sanja Lozić.

Većinom glasova usvojen je i proračun za 2021. godinu i to u iznosu od 345 milijuna kuna.

“Proračun grada Vinkovaca u zadnje četiri godine snažno je zagrabio u EU fondove. Tako izvorni prihodi, ovisno od godine do godine, teže od 100 do 130 milijuna kuna, a razlika dolazi iz nekih drugih izvora kao što su EU fondovi, nacionalna razina i drugo”, kazala je Sanja Lozić.

I u sljedećoj godini, moglo se čuti, nastavlja se energetska obnova objekata u vlasništvu Grada, od Kazališta i Muzeja, do Arhiva i zgrade u kojoj su Ogranak Matice hrvatske Vinkovci i HAZU Centar za znanstveni rad Vinkovci, a najveći dio mase kada se govori o projektima zauzima nadvožnjak Borinci sa 62 milijuna kuna.

„Važno je da zadržavamo trend s projektima, zadržavamo trend povećanja vlastitih prihoda, te i u sljedećoj godini naši građani mogu očekivati istu razinu investicija i davanja koja idu iz proračuna. Znači došli smo sada već na nekih skoro 350 milijuna kuna što govori da svaku kunu ili euro koji možemo privući u Vinkovce privlačimo i svake godine udvostručujemo proračun temeljem aktivnog rada na području bilo kojeg ministarstva i bilo kojeg EU fonda”, istaknuo je gradonačelnik Ivan Bosančić komentirajući proračun.

Grad se, dodao je, pripremio i za sljedeće razdoblje za koje već postoji 200 milijuna kuna pripremljenih projekata, a taj iznos trebao bi biti i puno značajniji s obzirom na nadolazeće novo financijsko razdoblje EU kao i najavljena EU sredstva za oporavak od posljedica epidemije novog koronavirusa.

Između ostaloga, Gradsko vijeće danas je prihvatilo i prijedlog o smanjenju stope prireza Grada Vinkovaca s 13 na 10 posto.

„Svi želimo manja davanja i ovo je jedan pozitivan trend, a mislim da nećemo stati na tome i da ćemo vrlo brzo opet izaći pred građane s određenim smanjenjima”, kazao je gradonačelnik Bosančić.

Izvor: novosti hr