Vukovar: Krov nad glavom sljedeće godine dobit će 21 obitelj

0

VUKOVAR – Početkom iduće godine u vukovarskoj Ulici Ive Tijardovića bit će završena gradnja još jedne višestambene zgrade u koju će se useliti 21 obitelj.

Ovo su gradilište obišli državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek, saborski zastupnik Nikola Mažar i voditelj Područne službe Vukovar Miroslav Kosanović. Kako je pojašnjeno, dovršetkom svih radova bit će osigurano stambeno zbrinjavanje za 21 obitelj iz kategorije najugroženijih izbjeglih i interno raseljenih osoba, u skladu s kriterijima ranjivosti UNHCR-a.

  • Projekt stambenog zbrinjavanja izgradnjom ove zgrade polako odlazi u povijest. Ulaskom Hrvatske u EU ispunili smo osnovni uvjet i više nismo u tom sustavu potpora. Gradnja ove zgrade financira se s ukupno 1,26 milijuna eura, od čega je 402 tisuće osigurala RH, a preostali su iznos donacije u okviru RHP-a (Regionalni program stambenog zbrinjavanja, nap. a.) – pojasnio je Hanžek, dodavši kako je ove godine Središnji državni ured dodijelio 400 stanova, a prošle 300.


Kada je riječ o 2021. godini, Ured je izdao 231 rješenje o otkupu stanova u vlasništvu RH, čime se trajno rješava pitanje vlasništva, a 167 stanova (uključujući i 21 u zgradi koju su obišli) dodijeljeno je preko liste prvenstva.

  • Treba istaknuti kako ćemo do tužne godišnjice okupacije Vukovara, 18. studenoga, dodijeliti još deset kadrovskih stanova, u dogovoru s Gradom Vukovarom – naveo je, pojasnivši kako će šest stanova dobiti deficitarni kadar i četiri pripadnici Ministarstva obrane.

Ocijenio je kako segmentom stambenog zbrinjavanja država bitno pridonosi poboljšanju kvalitete života u Vukovaru, naglasivši kako je to tek prvi korak, jer je nužno riješiti i problem komunalne infrastrukture, bez koje nema ni kvalitete života.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja višegodišnji je program s ciljem trajnog rješavanja stambenih potreba najugroženijih kategorija izbjeglih i interno raseljenih osoba. Rezultat je zajedničke inicijative Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske, Crne Gore i Republike Srbije, utemeljen na zajedničkoj deklaraciji koju su 2011. u Beogradu potpisali ministri vanjskih poslova navedenih zemalja. Skupština donatora RHP-a odobrila je projekt izgradnje višestambene zgrade u Tijardovićevoj ulici 2018. godine, kada je potpisan i sporazum o dodjeli nepovratnih sredstava.

Kako je navedeno, radovi bi trebali biti završeni do 19. siječnja 2022., s tim da se pokraj zgrade gradi i parkiralište, kao i park s dječjim igralištem.

D. Korpoš-glas slavonije