Nedjelja, 19 rujna, 2021
25 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaVukovar status slobodnog grada ima 790 godina

Vukovar status slobodnog grada ima 790 godina

Foto: Dragana Korpoš
Na 16 plakata prezentirana bogata kulturna i povijesna baština, ali i kakav je grad danas

VUKOVAR – U suradnji Grada Vukovara s Turističkom zajednicom grada Vukovara, Gradskom knjižnicom Vukovar i Gradskim muzejom Vukovar, do 29. kolovoza na vukovarskom korzu bit će postavljena outdoor izložba na osam obostranih panela, odnosno 16 plakata, kojom je predstavljena bogata kulturno-povijesna baština Vukovara i grad danas, a u povodu obilježavanja 790 godina slobodnog kraljevskog grada Vukovara.

Izložbu je pripremio Gradski muzej Vukovar, čija je ravnateljica Ruža Marić naglasila kako je ova godina iznimno važna za Vukovar upravo stoga što mu je 1231. godine herceg Koloman dao Povelju slobodnog kraljevskog grada.

Foto: Dragana Korpoš
– U suradničkom smo odnosu napravili 16 plakata, a moja je ideja bila da tih 790 godina dokumentiramo širom poviješću cijeloga prostora, jer je i taj dokument dan gradu koji je već formiran. Grad je nastao na temeljima prapovijesti, odnosno prvih živih nalaza iz vremena paleontološkog razdoblja. Na taj smo način prikazali doista veliki vremenski raspon, važnost određenih povijesnih događaja, ali i spomeničkih kategorija, pa smo naznačili i poznati geološki spomenik prirode “Gorjanovićev praporni profil”, zatim arheološku prošlost grada s naglaskom na poznati arheološki lokalitet Vučedol te tri važna datuma i razdoblja u razvoju Vukovara koji se jasno potvrdio kao sjedište županije – rekla je Marić.Grad je bio sjedište Vukovske županije s prvim dokumentom iz 1220. godine, potom slijedi dobivanje statusa slobodnog kraljevskog grada, a kao treće povijesno značajno razdoblje ističe se oslobađanje od Turaka 1686. godine. Dolaskom carice Marije Terezije ponovno su formirane županije, među kojima je bila i Srijemska sa sjedištem u Vukovaru. Svečano je proglašena 1745. godine, s tim da joj je ubrzo dodijeljen pečat i grb.

Foto: Dragana Korpoš

– Devedesetih godina prošloga stoljeća, kada je stvorena samostalna Hrvatska, Vukovar je ponovno postao sjedište županije, a ovom smo izložbom iznijeli informacije koje se ne tiču isključivo povijesti, nego i prezentirali događaje i zbivanja vezana uz sjećanja starijih Vukovaraca, poput kupatila na Dunavu, plaže prije gradnje obrambenih sustava, gradnje mostova i nepogoda koje su pratile ovaj grad, posebno poplava koje su mu mijenjale fizionomiju, kao i događanja u Domovinskom ratu, razaranje, život u progonstvu, povratak i obnovu – pojasnila je ravnateljica. Izložbu je u ponedjeljak otvorio gradonačelnik Ivan Penava.

Izvor: glas slavonije

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije

Mi koristimo kolačiće kako bismo osigurali da vam pružimo najbolje iskustvo na našoj web stranici.