Vukovarski policijski službenici su u Veri pronašli nezakonito oružje te eksplozivne naprave

0

Fotografija: PU vukovarsko-srijemska

Vukovarski su policijski službenici i ovaj put izravno otkrili nezakonito posjedovanje oružja i eksplozivnih naprava te drugih predmeta i streljiva, no savjetujemo da vam je  dragovoljna predaja oružja bez sankcija i bez ugroza za život.

Policijski službenici Policijske postaje Vukovar dovršili su kriminalističko istraživanje nad 63-godišnjakom zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Temeljem naloga Županijskog suda u Vukovaru 28. siječnja provedena je pretraga doma i drugih prostorija u Veri, u ulici Koste Gajića, gdje prebiva osumnjičenik 63-godišnjak te su mu pretragom oduzeli sedam raznovrsnih pušaka (četiri vojničke puške raznih proizvodnji i kalibara, jedna poluautomatska snajperska puška, jedna vojnička poluautomatska puška i vojnička strojnica), potom dvije eksplozivne naprave (jednu ručnu bombu i  jednu tromblonsku trenutnu minu) šest nabojnika za automatske puške i 2409 komada streljiva različitih vrsta i namjena.

Policijski službenici ove postaje su privremeno oduzeli svo navedeno oružje i nabojnike, eksplozivna sredstva te streljivo, koje je policijski službenik za protueksplozijsku zaštitu PU vukovarsko-srijemske preuzeo i pohranio sredstva na propisan način.

U okvirima ove pretrage policijski službenici su pronašli i lovačku pušku te pripadno streljivo za koju je 63-godišnjak imao izdan važeći oružni list za držanje i nošenje, koje je držao bez propisanog nadzora, zbog čega mu je privremeno oduzeto lovačko oružje i streljivo te je prekršajno prijavljen zbog sumnje u počinjenje prekršaja iz članka 33. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana.

Istom odredbom prethodnog navedenog Zakona (članak 27. i stavak 2.), 63-godišnjaku je uručen obavezni prekršajni nalog jer je u obiteljskoj kući posjedovao zračnu pušku koju nije prijavio u zakonskom roku, a koju je policija također privremeno oduzela.

Policija je 29. siječnja 2021. godine u 09 sati uz kaznenu prijavu 63-godišnjaka predala pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske.

U ovom slučaju su policijski službenici Policijske postaje Vukovar izravno utjecali na pronalazak te naknadno oduzimanje svog nezakonitog oružja, streljiva i eksplozivnih sredstava, zbog čega je nakon kriminalističkog istraživanja došlo do sumnje u počinjenje kaznenog djela, no zato apeliramo na sve građane koji još negdje u svojim domovima čuvaju ili skrivaju ilegalno oružje ili eksplozivna sredstva da pozivom na broj 192 učine prvi korak prema dragovoljnoj predaji oružja bez sankcija izvijestili su iz PU vukovarsko-srijemska.