Za Dan učitelja nagrađene gunjanska školska knjižničarka dr.sc.Anita Tufekčić i vukovarska školska knjižničarka Biljana Krnjajić

0

Petu godinu zaredom Ministarstvo znanosti i obrazovanja na Dan učitelja nagradilo je najbolje odgojno – obrazovne djelatnike u Hrvatskoj. Dodjela nagrade održala se u četvrtak, dakle na Dan učitelja, 5. listopada 2023. godine s početkom u 11 sati, kada se prof.dr.sc. Radovan Fuchs obratio  s čestitkom nagrađenima. Svečanost se održala u Kongresnoj dvorani na Velesajmu.

Djelatnici su se sami javljali na javni poziv i prikupljali bodove prema kriterijima koje propisuje Pravilnik Ministarstva. Kriteriji su propisani još uvijek važećim pravilnikom iz 2019. Boduju se mentorstvo učenicima na natjecanjima; predavanja, radionice i edukacije; rad u stručnim vijećima, udrugama i sl.; stručni članci, nastavni materijali i obrazovni sadržaji; projekti, rad na unaprjeđenju rada škole te rad na unaprjeđenju sustava obrazovanja. Za ovu dodjelu vrednovala su se postignuća ostvarena u razdoblju od 16. lipnja 2022. do 15. lipnja 2023. godine, a javni poziv bio je otvoren do konca lipnja.

Na poziv se mogao javiti ili za nagradu biti predložen radnik koji je u godini za koju se prijavljuje stekao uvjete na temelju Pravilnika o nagrađivanju učitelja, nastavnika, stručnih suradnika i ravnatelja u osnovnim i srednjim školama te učeničkim domovima (NN, br. 53/2019.)

Dr.sc. Anita Tufekčić, radi u OŠ „Antun i Stjepan Radić u Gunji već 16 godina. Dobitnica je ove nagrade već  po četvrti puta, a dobitnica je i državne “Nagrade Ivan Filipović“ za promicanje pedagogijske teorije i pedagoške prakse u 2022. godini. Područje njezinog interesa su mediji te filmska i medijska pismenost. Vodi filmsku družinu „Mladi SKIG-ovci“ već osam godina i sudjeluje na brojnim filmskim festivalima, smotrama i revijama. Prije pet godine je doktorirala na marketingu knjige. Sudjeluje na stručnim seminarima kao voditelj radionica i izlagač te objavljuje radove u stručnim časopisima iz područja knjižničarstva i kulture. Posebnu pažnju u svom radu poklanja informacijsko komunikacijskim tehnologijama kroz rad na filmu, ali i kroz rad u knjižnici. Također, sudjeluje i na filmskim edukacijama i radionicama uživo i online. Članica je Hrvatske udruge školskih knjižničara i predsjednica podružnice u Vukovarsko-srijemskoj županiji te tajnica Studija kreativnih ideja Gunja (SKIG).  U slobodno vrijeme bavi se crtanjem i slikanjem, što ju dodatno motivira da organizira i brojne kreativne radionice za svoje učenike u školi i izvan nje.

mde

Biljana Krnjajić, radi u OŠ Siniše Glavaševića u Vukovaru već 29 godina, i u zvanju je izvrsne savjetnice. Dobitnica je ove nagrade već po treći puta, a dobitnica je i državne “Nagrade Ivan Filipović“ za promicanje pedagogijske teorije i pedagoške prakse u 2022. godini. Pozitivnim pedagoškim pristupom naglašava važnost funkcije učitelja/knjižničara koji nije samo prenošenje znanja, već prenošenje etičkih vrijednosti, pozitivnih vrednota i uvjerenja, prihvaćanje interesa i sposobnosti učenika, razvijanje samostalnosti te poticanje kreativnosti kao ključne kompetencije za cjeloživotno učenje. Kompetencije, osobnost i afinitet ključni su faktori koji mogu osloboditi i buditi entuzijazam učenika, poticati kreativnost i samoostvarenje, dok je njezina glavna uloga biti pokretač i savjetodavni voditelj te poticati savjetovati i usmjeravati učenika. Njezina kreativnost dolazi do izražaja u različitim oblicima, načinima i metodama rada s učenicima. Sudjelovanje na tečajevima na raznim online platformama pružaju joj mogućnost razvoja kreativnosti te kontinuiranog profesionalnog usavršavanja, a sve s ciljem poboljšanja rada i rezultata u radu s učenicima, kao i poticanje kreativnog načina razmišljanja. Njezina želja je da učitelji, stručni suradnici knjižničari, realiziraju aktivnosti koje bi imale za cilj da aktiviraju učenike, potaknu na razmišljanje, da reagiraju na situaciju na kreativne načine.