Za najuspješnije učenike i mentore ukupno 11.320 eura

0

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima dodijeljene su nagrade i priznanje najuspješnijim učenicima osnovnih i srednjih škola Vukovarsko-srijemske županije koji su na županijskim i državnim natjecanjima ostvarili sjajne rezultate. U 2023./2024. godini na natjecanjima svih razina sudjelovalo je ukupno 7300 učenika.

Na županijskoj razini natjecanja 322 učenika osvojila su prvo, drugo i treće mjesto.

Tena Faletar, učenica drugog razreda Gimnazije Matije Antuna Reljkovića osvojila je prvo mjesto na županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika.

„Pohvala Županije govori da ima smisla raditi i truditi se, lijepo je kada netko vidi tvoj uspjeh i da se trudiš, a to nas svakako potiče da idemo dalje“ istaknula je učenica Tena.

Pohvaljen je i učenik 2. razreda Gimnazije Vukovar Norin Anđelković, koji je na županijskom natjecanju iz fizike osvojio prvo mjesto.

„Nadao sam se prolasku na državno natjecanje, no ove mi godine to nije uspjelo“ istaknuo je vukovarski gimnazijalac koji od prošle godine ima iskustvo sudjelovanja na državnom natjecanju iz fizike.

Državnoj razini natjecanja pristupilo je 111 učenika, od kojih je 48 njih osvojilo prva tri mjesta. Nagrade i priznanja učenicima i mentorima dodijelili su pročelnica UO za obrazovanje i društvene djelatnosti doc.dr.sc. Jadranka Mustapić-Karlić i vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

„Moramo se pohvaliti s brojnim učenicima koji su bili na državnim natjecanjima, a svakako se trebamo pohvaliti s pet državnih prvaka. Nagradit ćemo uspjeh na državnoj razini, ali i učenike i mentore koji su ostvarili prvo mjesto na županijskim natjecanjima. Uz opremljenost naših škola i veliki rad mentora te dobre učenike koje imamo, dobivamo ove rezultate koje imamo“ istaknula je pročelnica Mustapić-Karlić. 

VSŽ osigurala je financijska sredstva za nagradu učenika i mentora, ekipno i pojedinačno. Primjerice, učenici koji su na državnom natjecanju osvojili prvo mjesto nagrađeni su s 300,00 eura, za drugo mjesto s 250,00 eura, a za treće pak 170,00 eura,  što je ukupno 11.320 eura nagrada učenicima i mentorima.

„Učenicima želimo pokazati da ih pratimo, da smo primijetili njihov rad i uspjehe za koje smo njima i njihovim mentorima dodijelili novčana nagrade. U nagrađenima i svima koji su sudjelovali na natjecanjima trebamo tražiti one koji će sutra voditi ustanove, institucije, u konačnici državu“ zaključio je župan Dekanić.

Veliki uspjeh postigle su Laura Berać učenica završnog razreda Srednje strukovne škole Vinkovci i mentorica Mirjana Jakšić, koje su na međunarodnom natjecanju učenika ugostiteljskih i turističkih škola AEHT osvojile visoko treće mjesto. 

Na nerangiranim državnim smotrama pojedinci i ekipe osvojili su ukupno 12 diploma. Prvo mjesto na državnim natjecanjima osvojilo je pet učenika, drugo mjesto 12 učenika i tri ekipe, a treće mjesto 11 učenika i jedna ekipa.

Učenici Vukovarsko-srijemske županije bili su aktivni i sudjelovali su u mnogim natjecanjima i natječajima i izvan propisa kataloga Agencije za odgoj i obrazovanje RH.