Za projekte sportskih udruga županija osigurala 60 tisuća eura

0

U velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima održana je podjela ugovora sportskim udrugama koje su ostvarile pravo na potporu u sklopu Javnog poziva za sufinanciranje/financiranje projekata udruga iz područja sporta u Vukovarsko-srijemskoj županiji za 2024. godinu.

Javni je poziv trajao od 18. ožujka do 19. travnja 2024., a ukupno su se prijavile 142 udruge koje su ispunile propisane uvjete i ostvarile pravo na financijsku potporu.

„Ukupan iznos je gotovo 60 tisuća eura, 142 udruge prošle su na programu, a za sport se ove godine na području naše županije izdvaja gotovo 100% više, zajedno sa sredstvima Ministarstva turizma i sporta”, rekao je pročelnik Upravnog odjela za sport, mlade i demografiju Mario Meštrović.

Za navedenu svrhu osigurano je 60 tisuća eura proračunskih sredstava, a potpore su iznosile od 300 do 950 eura. Ugovor je danas uručen i Vinkovačkom plivačkom klubu koji je nedavno proslavio 80 godina djelovanja.

„Trenutno imamo oko 250 članova, a kroz ovaj projekt dobili smo 500 eura. Aplicirali smo se za potrebe odlaska na Prvenstvo Hrvatske. Istaknuo bih da je naš plivač Marko Polešćuk bio u reprezentaciji, a na četveroboju u Srbiji osvojio je ekipno zlatno odličje” istaknuo je predsjednik Kluba Ivan Kalinić.

Uz njih, za svoj projekt 300 eura dobila je i Udruga za zdrav život na putu do cilja, koja trenutno broji oko 40 aktivnih članova.

„Imali smo nedavno Fitness Open Day, nažalost manjeg odaziva, ali vjerujem da će nagodinu biti bolje i da će ljudi shvatiti potrebu rekreacije i zdravog života. Dobili smo 300 eura, a svaka podrška je dobra i svakako nam znači. Uložili smo puno više sredstava, zadovoljni smo s pomoći, a vjerujemo da će sljedeće godine biti i više” kazala je predsjednica Ljiljana Ulman.

„Kroz sport gledamo na neki način provesti i demografske mjere, jako puno toga je usmjereno na rad s mladima, na mlađe kategorije i mislim da su rezultati itekako vidljivi. Osim danas dodijeljenih 54 tisuće eura iz županijskog proračuna u sklopu javnog poziva, nastojimo tražiti sredstva od Hrvatskog olimpijskog odbora i državnih saveza te pomoći našim udrugama i klubovima u osiguravanju sredstava u što većoj mjeri“ zaključio je vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić.

Sportske su udruge mogle podnijeti prijavu za (su)financiranje projekata koji se odnose na: poticanje i promicanje sporta, provođenje sportskih aktivnosti djece i mladeži (škole pripadajućih sportova), savjetovanja, edukacije i radionice sportaša i osoba koje obavljaju stručne poslove u sportu, sportsku pripremu (trening i pripreme), sportske manifestacije, obljetnice, memorijalne turnire, sportske aktivnosti osoba s teškoćama u razvoju i osobama s invaliditetom te održavanje i korištenje sportskih građevina (tekuće održavanje, zakupi, troškovi režija).