Znatno poboljšana kvaliteta boravka „Energetska obnova zgrade Osnovne škole Antun Gustav Matoš Vinkovci“

0

Novu školsku godinu učenici Osnovne škole Antun Gustav Matoš dočekali su u novom, ljepšem i učinkovitijem objektu na kojemu su nedavno konačno završeni radovi energetske obnove. Nakon 20 mjeseci, projekt energetske obnove prve vinkovačke škole uspješno je priveden kraju, a na današnjoj završnoj konferenciji projekta istaknuto je kako su uštede već vidljive.

 

Energetska obnova zgrade Osnovne škole Antun Gustav Matoš na adresi Ohridska 21 Vinkovci projekt je proveden u sklopu operativnog programa konkurentnost i kohezija čiji je nositelj Grad Vinkovci. Radovi su započeli još u listopadu prošle godine, a danas učenike i nastavnike svakoga dana dočekuje puno učinkovitiji i „zdraviji“ prostor nego što je to bilo do sada. Ukupna ugovorena vrijednost iznosila je nešto više od 17 milijuna kuna, od čega je Europska Unija u sklopu Europskog fonda za regionalni razvoj sufinancirala 10 milijuna kuna, dok su sami radovi energetske obnove ugovoreni na iznos od 11 milijuna kuna.

 

„Izvršili smo zamjenu izolacije krovišta, vanjskog zida i poda prema tlu, kompletna stolarija zamijenjena je aluminijskom, uveden je učinkovitiji sustav grijanja i rekuperacije zraka, a unutarnja rasvjeta zamijenjena je LED rasvjetom. Rezultati su uštede na godišnjoj razini od 68 posto u odnosu na razdoblje prije provedbe projekta, a to je ujedno utječe i na smanjenje emisije CO2 za nešto više od 59 posto“, pojasnio je voditelj projekta Josip Romić.

 

Na konferenciji je sudjelovala i Alenka Košiša Čičin Šain koja je istaknula kako će se uz određene benefite vezane uz uštedu energije i smanjenje štetnih emisija doprinijeti znatno većoj kvaliteti boravka djece i nastavnika u ovom prostoru. Iako je pandemija koronavirusa malo usporila radove, napravljeno je sve ono što je planirano, pa ravnatelj Dario Dragun nije krio oduševljenje.

„Ono što ćemo tek sada vidjeti su zapravo uštede, a one su već vidljive na računima od proljeća i to ponajviše na električnoj energiji zbog LED rasvjete. Učenici dobivaju jedan jako dobar prostor u kojemu će biti ugodnije raditi i učiti i kroz ovakve projekte mi podižemo razinu obrazovanja u gradu na jednu višu razinu“, istaknuo je Dragun.

foto-novosti.hr

Energetska obnova ove osnovne škole samo je jedan u nizu projekata čiji je nositelj Grad Vinkovci. U tijeku su još energetske obnove zgrade Arhiva i Hrvatskog sokola te Osnovne škole Vladimira Nazora. Gradonačelnik Ivan Bosančić istaknuo je kako je ovo važan projekt po pitanju zaštite okoliša i smanjenje emisije, ali i po pitanju gospodarske situacije u našem gradu.

 

„S ovakvim projektima naše tvrtke imaju priliku raditi velike investicije i to znači održavanje radnih mjesta u našem gradu ili županiji. Dobili smo jedan prekrasan objekt za učenike, nastavnike i osoblje, ali i roditelje koji znaju da su djecu ostavili na pravom mjestu, koji znaju da će imati sve što je potrebno da bi se oni mogli posvetiti samo učenju“, rekao je gradonačelnik dodavši kako je cilj sve škole pretvoriti u energetski učinkovite objekte te ih dovesti u jedno stanje koje će omogućiti rad u jednoj smjeni i uštedu novca koji će onda moći biti prenamijenjen u obrazovanje i programe za našu djecu.