Župan VSŽ Damir Dekanić posjetio je povodom Dana europskog broja, Županijski centar 112

0

Obilježen Dan europskog broja 112

Župan Vukovarsko -srijemske županije Damir Dekanić posjetio je danas, povodom Dana europskog broja 112, Županijski centar 112 koji je stanovnicima naše županije, kada zatrebaju pomoć, na raspolaganju 365 dana u godini od 0 do 24 sata.

Voditelj Službe civilne zaštite Vukovar, Stjepan Draganić, upoznao je župana Dekanića s djelokrugom rada Ravnateljstva civilne zaštite, Područnog ureda civilne zaštite Osijek, Službe civilne zaštite Vukovar, kao i s organizacijom rada samog Županijskog centra 112.

Naime, Županijski centar broji 21 djelatnika, a samo tijekom prošle godine zaprimio je 78.894 poziva osoba kojima je trebala pomoć.

– Velika je stvar za sve one koji trebaju pomoć da sustav jedinstvenog broja 112 dobro funkcionira, te da se sve krizne situacije brzo i učinkovito rješavaju – istaknuo je Dekanić.

Inače, u Hrvatskoj je jedinstveni broj za hitne službe uveden u veljači 2005. godine, a svrha mu je pružiti jednostavan, jednak, siguran i učinkovit pristup hitnim službama svim građanima EU.

Broj 112 trenutno je jedini hitan broj u devet država EU, no kao takav uveden je i u 11 europskih država koje nisu članice Unije, bilo kao jedinstveni ili broj koji funkcionira uz njihove nacionalne hitne brojeve.