Župan VSŽ u pratnji gradonačelnika Vinkovaca posjetili OŠ „Ivan Mažuranić „ obilježili Mjesec hrvatske knjige

0
97

U sklopu Mjeseca hrvatske knjige župan Dekanić čitao vinkovačkim i vukovarskim mališanima.

Župan Vukovarsko –srijemske županije, u pratnji gradonačelnika Vinkovaca Ivana Bosančića, danas je s najmlađima u Vinkovcima i Vukovaru obilježio Mjesec hrvatske knjige. Tom je prigodom posjetio vinkovačku OŠ „Ivan Mažuranić „ gdje je učenicima trećih razreda pročitao ulomak iz knjige „Vlak u snijegu“ hrvatskog autora Mate Lovraka koju je, ističe, i sam rado čitao kada je bio dijete.


 

-Svi smo čitali tu knjigu i gledali film. Ona razvija dječju maštu, ali i pokazuje što nam život nosi i kakve poruke šalje, jer život nije idealan. Čitajući knjigu djeca razvijaju maštu, stječu spoznaje o svijetu u kojem žive i kakav on jest. Smatram kako djeca trebaju gledati slikovnice i knjige, te ih čitati od najranije dobi. Na to ih trebaju potaknuti i roditelji jer će ih, između ostalog, i čitanje oblikovati tijekom odrastanja – istaknuo je župan Dekanić i dodao da je poanta priče i u tome da se djeca više drže knjige, a manje mobitela.


Nakon čitanja, djeca i župan su zajedno i zapjevali antologijsku pjesmu iz filma „Vlak u snijegu“ – pod nazivom „Kad se male ruke slože“, a župan im je uručio prigodne paketiće u kojima su se skrivale knjige za djecu, sve redom poznata djela hrvatskih autora. Na kraju su i djeca županu pročitala ulomak iz knjige „Dnevnik Pauline P.“ jer baš danas se , odmah nakon posjeta u njihovoj školi održalo natjecanje u čitanju. A ni djeca nisu propustila otkriti svoj osobni odnos s knjigom.

– Obožavam čitati knjige, barem pola sata na dan i nikada u knjižnici ne posuđujem istu knjigu- rekao je trećašić Josip Srpak i otkrio da mu je najdraža knjiga „Maša i putovanje „.

„Drago mi je da je župan danas u posjeti našoj školi kako bismo s djecom promovirali čitanje uz želju da u sljedećem vremenu sigurno drže knjigu u ruci umjesto tableta i mobitela. Zahvaljujem se županu na lijepim poklonima za djecu i nadam se da će ova gesta odzvoniti u svim drugim školama te ćemo u sljedećem periodu puno više djece vidjeti s knjigom,” poruka je gradonačelnika, svojevrsnog domaćina današnjeg druženja.


Nakon posjete vinkovačkim osnovcima župan Dekanić se zaputio u Vukovar gdje su ga već nestrpljivo čekali razdragani mališani u Dječjem vrtiću Vukovar 1.


– Dok dijete čita knjigu ono zamišlja likove, situacije i događaje. To pobuđuje njihovu maštu i u konačnici inovativnost i socijalizaciju– rekao je prije početka čitanja župan Damir Dekanić.

Sve te prednosti ne pružaju ni mobiteli ni kompjutorske igrice, pa pozivam ne samo naše najmlađe nego i roditelje da puno više vremena posvete čitanju svojim najmlađima, ali i sa svojim najmlađima.

  • Priča koju ću pročitati vrtićancima je „Veseli dimnjačar“, autora Zlatka Tomičića – otkrio je župan.Pojasnio je da je baš tu priču odabrao zato što je dimnjačar lik kojega se svi rado sjećamo i svi mi, koliko god se to nazivalo praznovjerjem, kada god vidimo dimnjačara uvijek hvatamo dugme na kaputu – za sreću.


  • To zanimanje danas nije toliko popularno, kao neka druga, no svi mu se radujemo kada ga sretnemo i svima nam uljepša dan, pa će, nadam se, uljepšati i ovaj dan mališanima koji me očekuju – naglasio je.Nakon priče, koju su mališani odslušali bez daha, županu su gromoglasno otpjevali himnu svog vrtića, te mu poklonili ručno izrađenu knjigu svojih priča. Župan im je pak obećao da će im ponovo čitati i spremno čekati njihov poziv da ponovo sjedne na „čarobni kauč“ i da s njima podijeli neku novu priču ili bajku.

Inače, Na prijedlog Ministarstva kulture i medija, Vlada Republike Hrvatske 2021. godinu proglasila je Godinom čitanja. Realizacija je to mjere Akcijskog plana Nacionalne strategije poticanja čitanja, a brojne aktivnosti u pripremi imaju za cilj poticanje čitanja.

Također, od 15. listopada do 15. studenog obilježava se brojnim aktivnostima manifestacija Mjesec hrvatske knjige.