ŽUPANJA:Radovi na dva ŽCP i veća sigurnost na križanju željeznice i ceste

0

Željeznički prijelaz u Vukovarskoj Foto:Marija Lešić Omerović

Opskrbljeni su automatskim uređajima sa svjetlosnom i zvučnom signalizacijom te polubranikima, završetak radova u travnju
ŽUPANJA – Na dva željezničko-cestovna prijelaza u Županji, u Vukovarskoj ulici, u blizini Plodina, i u ulici Ivana plemenitoga Zajca, na ulazu u naselje Sećerana, u tijeku su radovi na povećanju sigurnosti svih sudionika u prometu. nas navode da ove prijelaze pružaju automatski uređaji sa svjetlosnom i zvučnom signalizacijom i polubranici. Radovi se izvode u sklopu projekta osiguranja 50 željezničko-cestovnih prijelaza u Republici Hrvatskoj.

– Vrijednost investicije je oko 2,8 milijuna kuna, a planirani završetak radova je u travnju. Uz to, u Vukovarsko-srijemskoj županiji uskoro započinju radovi na osiguranju željezničko-cestovnih prijelaza u Otoku, u Ulici braće Radića, istim uređajem kao u Županji. Vrijednost investicije je oko milijun i pol kuna, a planirani završetak radova je u svibnju – objašnjavaju u HŽ-u.

Također navode da se u okviru Projekta osiguranja i modernizacije 95 željezničko-cestovnih prijelaza na području Vukovarsko-srijemske županije planira osigurati dva prijelaza s automatskim elektroničkim uređajima sa svjetlosno-zvučnim signalima na cesti i polubranama. Riječ je o prijelazima u Cerni i Gradištu, na liniji L209, Vinkovci – Županja, a realizacija tih zahvata očekuje se najkasnije do kraja 2023. godine.

– U sklopu projekta nadogradnje i elektrifikacije pruge M601, Vinkovci – Vukovar (projekt vrijedan 542,6 milijuna kuna, sufinanciran s 85 posto bespovratnih sredstava iz Kohezijskog fonda), planirani su radovi na devet željezničko-cestovnih prijelaza (ŽCP ). Radovi će se izvoditi na prijelazima Vinkovci, Žankovac, Nuštar I, Pačetin, Bršadin, dvije željezničke stanice na području Vukovara i Borova Naselja te na dva prijelaza u zoni Lučke uprave Vukovar – najavljeno je iz Korporativnih komunikacija HŽ Infrastruktura. Ovi željezničko-cestovni prijelazi prepoznati su kao mjesta s visokom razinom mješovitog prometa.

Svi će, kako su objasnili, biti opremljeni suvremenim signalno-sigurnosnim uređajem najvišeg stupnja sigurnosti.

Prijelaz u ulici Ivana plemenitoga Zajca (Foto: Marija Lešić Omerović)

Vrijednost radova je približno 18,2 milijuna kuna. Prijelazi će biti pušteni u rad nakon završetka i dobivanja uporabnih dozvola za cijelu prugu, što je planirano za drugu polovicu 2022. godine.

Izgradnja osiguranja, odnosno opremanje željezničko-cestovnih i pješačkih prijelaza novim suvremenim signalno-sigurnosnim uređajima, te modernizacija postojećih sigurnosnih uređaja uvelike će podići razinu sigurnosti i željezničkog i cestovnog prometa.

Realizacijom projekta zasigurno će se smanjiti opasnosti na raskrižjima željezničkih i cestovnih prometnica te će se posljedično pridonijeti smanjenju broja prometnih nesreća i broja ljudskih žrtava, što je u konačnici i glavni cilj projekta piše glas slavonije hr.