Nikuda bez kišobrana: Pada u cijeloj zemlji, stiže nam i snijeg u gorju!

0

Foto: HRT

Ovakva tmurna i kišovita slika posljedica je utjecaja ciklone čiji se centar trenutačno nalazi na Jadranu. Preko nas se pruža topla fronta, zato i ima toliko kiše. Ali treba naglasiti i da se u blizini Dalmacije nalazi i hladna fronta s kojom može biti i konvektivnih procesa i izraženijih pljuskova praćenih grmljavinom.

U nastavku dana valja računati na oblačno vrijeme, povremeno uz kišu, osobito u prvom dijelu dana. Lokalno će biti obilnija, ponajprije na Jadranu, odnosno u Dalmaciji, gdje su lokalno mogući izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom, odnosno grmljavinsko nevrijeme.

Vjetar u unutrašnjosti slab i umjeren sjeverni i sjeveroistočni u središnjim predjelima, na istoku jugoistočni, u gorju još južni, a na Jadranu će puhati jugo umjereno i jako, dok će na sjeveru ono polako oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadni i jugozapadni vjetar. Zato će more biti malo do umjereno valovito na sjevernom dijelu, a kako idemo prema jugu, sve valovitije.

24sata


Znači, umjereno valovito i valovito, ponegdje i jače valovito, a prema otvorenom dijelu južnog Jadrana i uzburkano. Zbog kiše vidljivost gdjegod može biti i smanjena. Najviša temperatura poprilično ujednačena, između 12 i 17 stupnjeva.

Sutra treba reći da se i dalje nastavlja ovakvo nestabilno vrijeme, i dalje dosta oblaka, povremeno i uz kišu. Sunčanih razdoblja će uglavnom biti na istoku zemlje te duž Jadrana, uglavnom poslijepodne. A može biti i kakvog grmljavinskog pljuska u Dalmaciji.

24sata


Vjetar će u unutrašnjosti biti umjeren sjeveroistočni i sjeverozapadni, dok će na Jadranu i dalje puhati jugo, iako nešto slabije nego danas.

Što se tiče vikenda i dana koji su pred nama, situacija će se pomalo smirivati, no temperatura zraka će pasti pa treba računati na mogućnost jutarnjih minusa, osobito u nedjelju i ponedjeljak. A onda od utorka malo toplije.

Temperatura će početi padati po visini već u subotu pa u subotu i sa subote na nedjelju može biti snijega uglavnom u gorju, no može biti susnježice i snijega i u unutrašnjosti Dalmacije i u srednjim i istočnim predjelima.

24sata