Plenković: Sutra na snagu stupa paket mjera za ublažavanje udara uslijed poskupljenja

0

Tomo Medved čestitao je premijeru na rođenju sina, a Vili Beroš upozorio na rast hibridne varijante korona virusa deltakron. Vlada je odbila interpelaciju zastupnika o rastu cijena energenata.

Sutra na snagu stupa paket mjera koji bi trebao ublažiti udar poskupljenja na naše građane i gospodarstvo. Uslijed ruske agresije na Ukrajinu, rasta cijena nafte, plina, struje, želimo našim mjerama vrijednima skoro pet milijardi kuna ublažiti taj udar na naše građane, poručio je na početku sjednice Vlade premijer Andrej Plenković, koji je sinoć dobio treće dijete.

  • Limitirali smo rast cijena električne energije, plina, smanjili stopu PDV-a na plin, prehrambene proizvde, troškove u poljoprivredi, razne druge potrepštine, vodili smo računa o najuogroženijima, koji žive na rubu siromaštva i mislim da smo uspjeli dovesti do situacije da se taj udar u dućim mjesecima osjeti što manje – dodao je.

Osvrnuo se i na godišnjicu pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića zahvalivši svim braniteljima koji su sudjelovali u oslobađanju domovine.

  • Bio nam je u posjeti slovenski premijer Janez Janša. Prijateljstvo, suradnja, rješavanje problema je okvir koji smo postavili i kojeg se držimo – rekao je Plenković.

Bolja zdravstvena i socijalna zaštita za izbjeglice

Radi pomoći izbjeglicama iz Ukrajine uslijed invazije Rusije na tu zemlju, Vlada je izmijenila zakone o obveznom zdravstvenom osiguranju i zdravstvenoj zaštiti stranaca u Republici Hrvatskoj te o socijalnoj skrbi kako bi im pomogla.

  • Odlukom Vijeća EU uvedena je privremena zaštita za ukrajinske državljane koji su boravili u Ukrajini i koji su raseljeni 24. veljače 2022. ili nakon tog datuma zbog vojne invazije ruskih oružanih snaga koja je započela toga dana. Ovim zakonskim prijedlogom uređuje se da osobe pod privremenom zaštitom ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu u istom opsegu kao i osigurane osobe iz obveznoga zdravstvenog osiguranja, odnosno kao i azilanti i stranci pod supsidijarnom zaštitom – istaknuo je ministar Beroš.

Sukladno Zakonu, pojasnio je ministar socijalne skrbi Josip Aladrović, stranac pod privremenom zaštitom ima pravo na jednokratnu naknadu i pravo na uslugu smještaja ako to zahtijevaju životne okolnosti u kojima se našao.

  • Ruskom vojnom agresijom i invazijom na Ukrajinu, u veljači 2022., veliki broj raseljenih osoba iz Ukrajine i članova njihovih obitelj pronašli su utočište i sigurnost izvan granica Ukrajine, a velik broj i u RH. Kako bismo raseljenim osobama pružili adekvatnu zaštitu, osigurava se ostvarivanje prava naknada i usluga u sustavu socijalne skrbi osobama pod privremenom zaštitom. Ovim zakonskim prijedlogom uređuje se da osobe pod privremenom zaštitom ostvaruju naknade i usluge u sustavu socijalne skrbi u istom opsegu kao i stranci pod supsidijarnom zaštitom i azilanti – poručio je.

Izvor: 24 sata hr