Ako putujete na more preko Bosne: Kilogram janjetine u Bosni i Hercegovini dostigao rekordan iznos

0

Cijene janjetine nikad veće, za kilogram potrebno izvojiti preko 50 KM

Jablanica je već desetljećima prava oaza za ljubitelje pečenja, ali u tom gradu u Bosni i Hercegovini više nije najskuplja janjetina.

Poznato je da većina putnika prema Jadranskom moru ili vikend provodu u Mostaru, ovaj hercegovački gradić bira za mjesto za predah i osvježenje od puta. Naravno, uvijek se gleda da to bude vrijeme ručka i da se svrati na janjetinu. Nažalost po gurmane loša vijest je da cijene janjetine rastu iz mjeseca u mjesec.

U jednom restoranu kilogram janjetine u Jablanici košta čak 55 KM. Radnici i šefovi restorana cijenu pravdaju sa tri razloga – teško je naći kvalitetnu janjetinu. Nabavna cijena janjadi je dosta porasla. A treći razlog – poskupio i ugalj.

Ipak, kako se neslužbeno doznaje, u Jablanici se ne prodaje najskuplja janjetina u BiH.

Naime, janjetina u poznatom restoranu Udovice, koji se nalazi između Mostara i Čitluka u mjestu Sretnice, odnedavno košta – 60 KM. Usporedbe radi – u siječnju je u Udovicama kilogram janjetine koštao 50 KM.

Oni koji se žele odmoriti za vikend u blizini Sarajeva, u popularnom restoranu Kulin dvor u Semizovcu, kilogram janjetine košta 50 maraka. U ovom restoranu kilogram janjetine skuplji je za 5 KM u odnosu na početak 2023. godine.