Na Dan svete Lucije tradicionalno se sije božićna pšenica,simbolika pšenice, crvene trake i svijeće

0
290

FOTO: www.svetistesrcaisusovastudenci.info

Na Dan svete Lucije, 13. prosinca, tradicionalno se sije božićna pšenica gotovo u svakoj obitelji. Ona simbolizira život, priziva obilje i plodnost u obitelj i na njihovu zemlju.

Sveta Lucija se od davnina štuje kao zaštitnica ratara, duhovnih i tjelesnih slijepaca, lađara, staklara, pisara, krojača i vratara. Jedan od starih običaja koji se i dan danas prakticira 13. prosinca je sijanje pšenice. A jeste li se ikad zapitali koja je simbolika pšenice, crvene trake koja se veže oko nje i svijeće koja se stavi u sredinu pšenice kad naraste?

Pšenica posijana na sv. Luciju simbolizira život, priziva obilje i plodnost u obitelj i na njihovu zemlju. Kad pšenica naraste, običaj je oko nje zavezati crvenu traku ua koju su naše bake i prabake vjerovale da štiti kuću od uroka. Svijeća koja se stavi u sredinu trebala bi donijeti svjetlo u život svih ukućana.

Trikovi kako da božićna pšenica bude savršena

  • Da bi narasla što bogatija i gušća, prije sijanja pšenicu je dobro namočiti u mlakoj vodi te je ostaviti preko noći da odstoji. Nakon toga osušite je na papirnatom ubrusu i zatim posijete.
  • Najbolje ju posijati u posudi (plastičnoj, keramičkoj…) s vlažnom zemljom. Nemojte štedjeti na sjemenu i prekrijte njime dno posude tako da ne ostane praznog mjesta – čak je poželjno da se sjeme mjestimično preklapa. Zatim je prekrijte još jednim slojem zemlje. Ne zaboravite u sredini ostaviti malo prostora za svijeću.
  • Umjesto zemlje možete upotrijebiti i sloj pamučne vate natopljene vodom i po njoj poslagati zrna pšenice. Poželjno je vatu prekriti s 2-3 sloja pšenice. Pšenicu potom zalijte i postavite na toplo i dobro osvijetljeno mjesto te ju vlažite prskanjem (otprilike jedna žlica vode). Najviše će joj odgovarati mjesto pored prozora, ali pazite da ne bude preblizu grijaćim tijelima jer bi se pšenica mogla osušiti. Nakon što proklije, možete ju pomaknuti na nešto hladnije, ali i dalje svijetlo mjesto.
24sata


  • Umjesto zemlje možete koristiti i pijesak. U posudi s debljim slojem pijeska možete rasporediti malo humusa iz lončanica za cvijeće. Nakon toga, nabubrenu pšenicu postavite na pijesak. Pijesak redovito navlažite svaki dan.
  • Prvih nekoliko dana, prije nego što pšenica počne nicati, možete je prekriti aluminijskom folijom jer ona čuva vlagu. Čim počne puštati zelene izdanke, uklonite foliju i zalijevajte pšenicu  svaki dan. Pazite da pritom ne pretjerate kako zrnje ne bi plutalo na vodi. Plijesan na zrnima i žućkasti listovi su pokazatelji da je došlo do previše zalijevanja.
  • Kad pšenica dovoljno naraste, možete je urediti kako bi izgledala lijepo pod borom. Odrežite vrhove kako bi bili jednaki. Jedan od običaja je i vezanje ukrasne trobojne vrpce oko pšenice – nemojte je prečvrsto stegnuti nego tek toliko da ostane na mjestu.

Izvor: 24 sata hr