Budite oprezni tko ima vaš IBAN, kriminalci ga mogu koristiti na dva načina

0
121

Foto: pixabay ilustracija

Važno je pratiti kretanje računa kako biste mogli brzo reagirati na sumnjive transakcije. Također, treba biti na oprezu s e-porukama koje izgledaju kao da su iz banke s obzirom na to da bi mogla biti riječ o prijevari.

Međunarodni broj bankovnog računa, IBAN, označava “adresu” bankovnog računa u platnom području eura. Taj se broj ponekad koristi pri online kupovini ili slučajno otkriva, primjerice kada je kartica vidljiva drugima dok nešto plaćate. Ako netko drugi ima vaš IBAN, postoje dva načina na koje može koristiti podatke o računu.

Prvi način je koristiti ga za podizanje novca s vašeg računa putem izravnog zaduženja. Kako prenosi Fenix magazin, u takvom slučaju nema razloga za paniku jer se novac može vratiti u roku od 13 mjeseci bez navođenja razloga, pod uvjetom da prethodno nije dana autorizacija izravnog zaduženja.

Drugi način korištenja tuđeg IBAN-a jest za narudžbu na račun. U tom slučaju, prema podatcima portala Chip.de, trebate kontaktirati prodavatelja ili online trgovinu i objasniti da su podatci o vašem računu zloupotrijebljeni.

Važno je pratiti kretanje računa kako biste mogli brzo reagirati na sumnjive transakcije. Također, treba biti na oprezu s e-porukama koje izgledaju kao da su iz banke s obzirom na to da bi mogla biti riječ o prijevari. Savjetuje se i ne plaćati račune za narudžbe koje niste izvršili. U tom slučaju, potrebno je prvo kontaktirati prodavača kako biste razjasnili eventualne nedoumice.