Na vrijeme stavite ljetne gume, prava guma može vas spasiti

0

Od 15. travnja prestaje zakonska obaveza da auti na svim važnijim cestama u unutrašnjosti Hrvatske i na autocestama moraju imati zimsku opremu. Pravovremena zamjena guma je i veliki sigurnosni faktor.

Iako 15. travnja prestaje važiti zakonska obaveza da svi automobili na svim važnijim cestama u unutrašnjosti Hrvatske i na autocestama moraju imati zimsku opremu, mnogi su zbog vremena, ali i izbjegavanja gužvi, već pohrlili kod vulkanizera kako bi stavili ljetne gume na svoje automobile.

S obzirom na to da su jutarnje temperature i sljedećih dana prilično niske, dnevne neće prelaziti 20, barem u sljedećih tjedan dana, a čeka nas i kišni vikend diljem Hrvatske, nije sila za zamjenu guma.

No stići će ubrzo i puno toplije vrijeme, primjereno godišnjem dobu, a zimske gume na toplom, vrućem, ali i mokrom asfaltu nisu ni približno tako dobre kao ljetne. A osim toga, svaki kilometar na zimskim gumama po vrućem asfaltu rapidno ih troši i skraćuje njihov životni vijek. 

Osim što pravovremena izmjena čuva gume, ona je i veliki sigurnosni faktor. Automobil se u svim tipičnim proljetno-ljetnim situacijama ponaša mnogo sigurnije. Pojednostavljeno, sa zimskim gumama mnogo ćete lakše izletjeti s ceste u zavoju ili se zabiti u auto ispred vas i na mokrom i na suhom asfaltu.

Na temperaturi između 20 i 25 stupnjeva novi auto će se na suhom asfaltu i na ljetnim gumama iz brzine od 100 km/h zaustaviti nakon 38 metara kočenja. Isti taj auto sa zimskim gumama u istim uvjetima kočit će čak 56 metara. To u prijevodu znači da u trenutku kad auto s ljetnim gumama staje pred preprekom, onaj sa zimskim u nju udara s brzinom od 57 km/h.

Na mokroj cesti stvari su nešto povoljnije za zimske gume, no i tu je put kočenja zimskih guma oko 10% duži. Još jedna dobra stvar koju ćete napraviti ako na vrijeme izmijenite gume je – izbjeći gužve. Većina ljudi zbog zakonskih propisa s izmjenom čeka do druge polovice travnja i tad se stvaraju velike gužve kod vulkanizera. S izmjenom trebaju pričekati samo stanovnici gorske Hrvatske. Tamo ni u travnju snijeg nije rijetkost.

Ljetna ljeti, a zimska zimi 

 1. Zimske ljeti?
  Zimske gume imaju oko 40% duži put kočenja od ljetnih na suhoj podlozi i oko 10% lošije drže u zavoju na suhoj i mokroj podlozi. Zimska guma tijekom ljeta je prava opasnost.
 2. Cjelogodišnje
  Cjelogodišnje gume tijekom ljeta bolja su solucija od zimskih, no još su lošije od ljetnih. Također, tijekom zime lošije su od zimskih. Zato su one samo polovično rješenje i lošiji izbor od sezonske zamjene.
 3. Dva seta ili jedan
  Ako imate dva seta naplataka, zamjenu guma možete obaviti i kod kuće te uštedjeti. Ipak, bilo bi pametno balansirati kotače prije montaže, pa ako želite perfekciju, posjet vulkanizeru vam ne gine.
 4. Kad mijenjati
  Iako zakon govori da je ljetna guma s utorima od minimalno 1,6 mm ispravna, ona je već odavno za smeće. Mijenjati biste je trebali kad dubina utora padne ispod 3 mm. Također, bez obzira na utore, gumu bi trebalo zamijeniti nakon maksimalno pet sezona na autu jer je izgubila svojstva.

Izvor: 24 sata hr