Građani s vojnim iskustvom dobivaju pozive na vojnu vježbu

0

Na rasporedu za popunjavanje pričuvnih postrojbi je nešto više od 18.000 ljudi.

Građani s iskustvom u vojsci proteklih su dana dobili poziv na vojnu vježbu. Ne radi se o pozivu za obvezni vojni rok, već o vježbi pričuve.

“Radi se o vježbi,  pričuvni pripadnici Hrvatske vojske pozvani su na osmodnevnu vježbu . Redovan proces, ništa specifično, ništa neuobičajeno, redovna vježba koja se provodi praktički svake godine u određeno vrijeme”, komentirao je prije tri dana ministar obrane Ivan Anušić.

Pozivanje rezervista se provodi prema potrebama vojske. U ovom ciklusu pozvano je Zapovjedništvo Prve pješačke pukovnije – Zagreb. “Sad u trećem mjesecu osposobljavanje će biti od 8. do 15. na vojnom poligonu Eugen Kvaternik u Slunju. Znači, radi se o 26 razvrstanih pričuvnika, većinom su to časnici ili dočasnici, samo jedan ili dva vojnika”, pojasnila je  Darja Pavličić iz MORH-a.

Ovi pojedinačni pozivi iz MORH-a upućuju se razvrstanim pričuvnicima, dakle osobama koje su odslužile vojni rok ili su bile na dragovoljnom vojnom osposobljavanju ili u djelatnoj vojnoj službi te im je određena vojno stručna specijalnost, a do 55 godina starosti, do kada zakonski traje vojna. obveza, izvijestila je reporterka  Dnevnika Nove TV .

Vježbe u još tri navrata

Vojni pozivi kroz ovu godinu još se mogu očekivati ​​u lipnju, rujnu i listopadu. Na rasporedu za popunjavanje pričuvnih postrojbi je nešto više od 18.000 ljudi.

“U Zakonu o obrani propisano je da je obveza služenja u pričuvnom sastavu. Pričuvni sastavi su dio naoružanih snaga i zna se njihova uloga u Domovinskom ratu i cilj nam je da ih držimo stalno da su u trendu i da su osposobljeni i spremni”, dodao je Pavličić.

Osposobljavanje traje osam dana, ili najviše do 30 dana tijekom jedne kalendarske godine. U slučaju opravdanih razloga može se tražiti odgoda. “Je li to bolest, može tražiti ocjenu sposobnosti, može tražiti zbog posla. To može tražiti i poslodavac i pričuvnik”, naglasio je Pavličić.

Za vrijeme trajanja vojne vježbe poslodavcu se refundiraju troškovi naknade plaćanja.