Subota, 1 listopada, 2022
14 C
Vinkovci
spot_imgspot_imgspot_imgspot_img
NaslovnicaSlavonijaKrpa i zakrpa - najbolji je opis državne ceste od Vukovara do...

Krpa i zakrpa – najbolji je opis državne ceste od Vukovara do Iloka

Krpa i zakrpa – najbolji je opis državne ceste od Vukovara do Iloka. Njome godišnje prođe oko 160 tisuća teških kamiona. Mještani mjesecima prosvjeduju zbog toga, no njihov se glas slabo čuje.

Miroslav je nezadovoljan državnom cestom od Vukovara do Iloka. ”Traljava, iskrpana, krpana. Moraš voziti polako, moraš paziti jer šahtovi vire na sve strane. Ulegnuto, pokrpano. Ne možeš voziti, amortizeri stradavaju, moraš voziti polako. Tko te pita? Plaćamo cestarinu i sve, a imamo najgore ceste u Hrvatskoj”, nezadovoljan je Miroslav.

Željko je svjestan toga da cesta nije sigurna. Kaže, pogotovo kada se brže vozi. A brzo voze i teretni kamioni s više od sedam i pol tona, na što već godinama ukazuju mještani. To stvara nesigurnost, ali i dodatno uništava cestu. A sve da bi uštedjeli na vremenu i izbjegli plaćanje cestarine.

”Cesta nema pravi rubnjak. Oni jednostavno kada se mimoilaze, ne mogu se mimoići normalno, nego idu uz rub i lome ceste”, istaknuo je Nedjeljko. Zbog loše ceste samo u jednu kuću prošle godine kamion je udario tri puta. No u Hrvatskim cestama ne misle da je cesta nesigurna.

”Ta cesta izgleda tako kako izgleda, ali je u dosta funkcionalnom stanju, nema kolotraženja, nema mrežastih pukotina, nema rupa. Cesta se održava u sklopu redovnog održavanja”, objasnio je Goran Martinović, rukovoditelj Poslovne jedinice Osijek iz Hrvatskih cesta.

Dnevno tom cestom prođe od 400 do 800 kamiona, što je godišnje oko 160 tisuća kamiona. Rješenje problema u rukama je ministra Butkovića. On treba potpisati da kamioni teži od sedam i pol tona ovom cestom ne smiju više prometovati.

”Nije to jedina državna cesta u Hrvatskoj, a da ne govorim o županijskim i lokalnim cestama, koja nažalost nije u zadovoljavajućem stanju. Ali dobro, slažem se s vama, to je vrlo frekventna dionica i Hrvatske ceste su već prošle godine krenule u izradu projektne dokumentacije”, kaže Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture.

Rukovoditelj Poslovne jedinice nada se da će za dvije i pol do tri godine kompletno dionicu između Vukovara i Iloka imati obnovljenu. A do tada od Vukovara do Iloka moći će se samo preko krpe i zakrpe piše dnevnik hr.

Podijeli

spot_imgspot_imgspot_imgspot_img

Najpopularnije